O politici i BiH

Uplitanje Turske u odnose BiH-političi turizam

Fahrudin Radončić
01.10.2012.
u 09:00

Netko će u BiH morati odgovarati zbog izvlačenja stotina milijuna maraka iz države

Borba s korupcijom će biti bitka svih bitaka u BiH, kazao je lider najbrojnije oporbene političke stranke SBB-a Fahrudin Radončić, gostujući u emisiji Telering.

Kritički o suparnicima

Predsjednik SBB-a je vrlo kritički govorio o političkim suparnicima SDA, naglasivši kako je ta stranka za 17 godina vladavine ključni krivac za uništeno bh. gospodarstvo. Prema Radončićevim riječima, netko će konačno u BiH morati odgovarati zbog izvlačenja stotina milijuna maraka iz države. - Dovoljno je kazati kako je 39 načelnika SDA u mandatu od četiri godine potrošilo milijardu i šesto milijuna KM, ali država grca. Siromaštvo je najveći problem u BiH i ako ne dođe žurno do nekih promjena, zbog siromaštva bi se mogla BiH raspasti, kazao je Radončić. U tom kontekstu on je kazao da se BiH nalazi na povijesnom raskrižju, na kojem konačno mora krenuti k EU, ali se prije toga mora odreći dosadašnjeg feudalnog vladanja i minder politike. Komentirajući kako SBB u svom programu ne ističe dovoljno zaštitu bošnjačkih nacionalnih interesa, Radončić je kazao, ako se bošnjaštvo štiti na način da smo prvi u Europi po nezaposlenosti i korupciji, to je onda antibošnjaštvo. - Kada govorimo o bošnjačkom korpusu, u BiH su u proteklom periodu postojale mnoge koalicije, ali su sve bile bezuspješne.

Koalicije i odnosi

To se i danas događa s ovom vlasti koja nije u stanju otvoriti radove i zaposliti ljude, istaknuo je Radončić. Kada su u pitanju predstojeći lokalni izbori i moguće koalicije nakon njih, kazao je kako su za sad SDP i SBB u nekoj preliminarnoj koaliciji. - To se moralo dogoditi jer smo prije dvije godine upozoravali kako je koalicija između SDA i SDP-a neprirodna i kojoj prijeti brzi raspad. To se i dogodilo, kazao je Radončić. Komentirao je i kritike iz RS-a na govor predsjedatelja Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u UN-u. Izetbegovića mogu kritizirati iz niza razloga, međutim, na njegov govor u UN-u nemam primjedbi, a kritike koje dolaze smatram da su u službi predizborne kampanje. Komentirao je i poziv turskog premijera upućen liderima SDA i SDP-a za održavanje zajedničkog sastanka u Turskoj. - Turska je ekonomska sila i u tom svijetlu možemo govoriti, ali kad su u pitanju ulaganja u BiH, malo ih je. Stoga neka uplitanja u odnose u BiH smatram političkim turizmom, koji nije potreban BiH, kazao je Radončić.

Ključne riječi

Komentara 1

SA
Savjest
10:55 01.10.2012.

Pa, cijela Bosna i Hercegovina je danas samo primjer političkog turizma. S triju strana okružena Hrvatskom, a napuštena s četvrte kojoj je više stalo do Kosova nego do EU i Republike Srpske (Srbija) s tri tranzicijske nacije utemeljene na pripadnosti religiji (sic!) koje se stalno jedna od druge moraju braniti, BiH zaista ima samo jedan izlaz: da uz pomoć Hrvatske uđe u EU čime bi Hrvatska i BiH prestale jedna drugoj smetati zbog neprirodnih granica, a stvorio bi se prirodan kritični teritorij za napredak. A tako ujedinjena HBH moći će onda i stvarno, a ne samo turistički, pomoći i Turskoj da i ona konačno uđe u EU!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?