09.12.2016. u 07:00

Olako se u bosanskohercegovačkoj javnosti i medijima doživljava upitnik s više od 3000 pitanja koja će danas u Sarajevo donijeti europski povjerenik Johannes Hahn. Činjenica je da se tu nalazi mnogo banalnih, čisto tehničkih pitanja, ali ne treba se kladiti da čak i ta pitanja neće biti predmet prijepora u BiH.

Ako Mehanizam koordinacije ne bude funkcionirao, i najosnovnija pitanja teško će dobiti odgovor. U tom slučaju stvar će biti jasna - imamo svjesnu i planiranu opstrukciju europskog puta. Naravno, nitko neće javno preuzeti odgovornost za takvo postupanje jer verbalno i formalno u ovoj zemlji sve iole relevantne političke strukture podupiru europsku put. Međutim, teorija i praksa u BiH uglavnom ne idu ruku pod ruku, a to je, čini se, najizraženije upravo na pitanju europskih integracija. Nigdje nema više zagovornika EU, a manje konkretnih koraka u tom smjeru.

Zato će i upitnik Europske komisije biti test postojanja političke volje da se krene u pregovore o članstvu u Uniji. Drugi test spremnosti za europski put je jedan drugi dokument - Master plan u kojem su jasno definirani potezi, pa i rokovi za njihovu provedbu. Riječ je o konkretnim preduvjetima za dobivanje kandidacijskog statusa, a tu će sigurno najosjetljivije i ujedno najvažnije pitanje biti provedba presude “Sejdić i Finci”.

Htjeli to neki priznati ili ne, reforma izbornog zakonodavstva temelj je tog zadatka. Uz ispravljanje izborne diskriminacije prema manjinama, treba ispraviti i izbornu nepravdu prema konstitutivnim narodima. A to je, bh. iskustvo nam govori, mnogo veći problem. Neki bi lakše dali prava manjinama nego konstitutivnom narodu, a takvom politikom BiH uporno klizi u nestabilnost. Bez Izbornog zakona u kojem nema diskriminacije manjina, ali ni majorizacije i izbornog inženjeringa na štetu jednog od tri konstitutivna naroda, Master plan i europski put ostat će samo san. Čak i ako odgovori na upitnik budu brzi i koordinirani!•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije