Sjednica Parlamenta

Upitan dogovor glede povećanja trošarina

gorivo
01.08.2016.
u 07:00

Zastupnički dom Parlamenta BiH zasjedat će danas, ali je upitno hoće li biti razmatran prijedlog izmjena i dopuna Zakona o trošarinama, koje donose povećanje trošarina na pogonsko gorivo u iznosu od 15 feninga po litri, piše Večernji list BiH.

Prijedlog pred zastupnicima

Vijeće ministara uputilo je ovakav prijedlog obrazlažući to potrebom da se osiguraju namjenska sredstva za ubrzanje izgradnje cestovne infrastrukture u BiH. Mjerodavna parlamentarna povjerenstva nisu se pozitivno očitovala o ovom prijedloga pa unatoč činjenici da se on nalazi na dnevnom redu, upitno je hoće li se danas o njemu uopće raspravljati. Ista stvar je i s izmjenama i dopunama Zakona o sustavu neizravnog oporezivanja i Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda koje je također predložilo Vijeće ministara BiH. Iako su njihovi ministri podržali ove zakonske izmjene, zastupnici Saveza za promjene vrlo su rezervirani prema njihovom usvajanju. Od ostalih točaka dnevnog reda koje bi danas trebali razmatrati zastupnici državnog Parlamenta, nalazi se Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama u BiH te prijedlog zakona o pružanju besplatne pravne pomoći. Među više od 20 točaka dnevnog reda današnje sjednice Zastupničkog doma su i izmjene i dopune Zakona o zaduživanju, dugu i jamstvima i Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH koje je predložio zastupnik SBB-a Damir Arnaut. Oba zakona su u prvom čitanju, što znači da zastupnici imaju mogućnost ulagati amandmane i korigirati predložene zakone.

Funkcioniranje Parlamenta

Hoće li biti nekih izmjena u predloženom dnevnom redu, bit će poznato nakon sjednice Kolegija Zastupničkog doma koja je planirana prije zasjedanja. Očito je, međutim, da i Parlamentarna skupština BiH sve teže funkcionira, posebno nakon odluke Saveza za promjene da svoje odluke na državnoj razini podredi interesima koje ta politička grupacija ima u Republici Srpskoj, odnosno u borbi za vlast sa SNSD-om. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?