Na međuvjerskoj utakmici u Rimu posađeno je i stablo masline kao simbol mira i jedinstva

Papa okupio najveće nogometne legende: Maradona obećao kako će uvijek biti prisutan ondje gdje se bude radilo o miru

mir
Foto: agencije
1/23
02.09.2014.
u 11:50

Ideju Papi za projekt utakmice za mir dao je legendarni igrač Intera Argentinac Javier Zanetti, a odazvali su se Simeone, Baggio, Buffon, Trezeguet, Eto'o...

Papa Franjo primio je u Vatikanu bivše i sadašnje nogometne zvijezde, među kojima i Argentince Diega Armanda Maradonu, Diega Simeonea, talijansku napadačku legendu Roberta Baggia, vratara Gigija Buffona, Andreu Pirla, Ukrajinca Andryija Shevchenka i mnoge druge uoči međuvjerske utakmice za mir koja je sinoć igrana na Olimpijskom stadionu u Rimu.

Osobito zanimljiv bio je pozdrav dvojice velikih Argentinaca, Maradone i Pape Franje, koji je osobito dirnuo jednog od najvećih nogometaša u povijesti. - Duboko sam dirnut što sam ga mogao zagrliti. Udaljio sam se od Katoličke Crkve jer sam mislio kako ne čini dovoljno za siromašne, te kad je Bog k sebi uzeo moju majku. Ali sada s Franjom stvari su se promijenile. Obećao sam mu kako ću uvijek biti prisutan ondje gdje se bude radilo o miru. On je pravi „Natprosječni“, više od Maradone. On je prava argentinska desetka!

Svoje je riječi Maradona i potvrdio, te darovao Papi argentinski dres sa „svojom“ desetkom.

"Dobra večer, drago mi je da smo se okupili kako bi proslavili ovu igru s puno simbolike u kojoj ističemo jedinstvo, jedinstvo momčadi, jedinstvo sudionika i gledatelja, i želju svih da vlada mir", kazao je Papa Franjo na početku okupljenima. 
U svom blagoslovu nazočnima pozvao je na kulturu susreta i na univerzalne ljudske vrijednosti koje su iznad svih razlika.
Pred legendama poput Davida Trezegueta, Samuela Eto'o-a, Ivana Cordobe, Paola Maldinija, Alessandra del Piera, Ivana Zamorana, i dvjema trenerskima koje su vodile momčadi Arsenom Wengerom i Gerardom "Tata" Martinom, Papa je istaknuo vrijednosti nogometa kao što je suživot koji omogućava isključivanje svake diskriminacije na rasnoj, jezičnoj ili vjerskoj osnovi. 

Uoči utakmice koju je organizirao legendarni bivši igrač talijanskog Intera i Argentinske reprezentacije Javier Zanetti posađeno je maslinovo drvo, kao simbol mira.

Utakmica koja je bila revijalnog karaktera napunila je stadion do posljednjeg mjesta, a pobjedila je momčad koja je igrala za Zanettijevu fondaciju "Pupi" koja pomaže djeci s problemima u razvoju u najsiromašnijim dijelovima Buenos Airesa.

Od igrača nastupili su još Fernando Muslera, Diego Lugano, José Chamot, Cristian Ledesma, Carlos Valderrama, Francesco Toldo, Mauro Icardi, Emre Belözoglu, Gianluigi Buffon, Gabriel Heinze, Walter Samuel, Nicola Legrottaglie, Hugo Campagnaro, Radja Nainggolan, Ricky Álvarez, Javier Mascherano, Roberto Baggio, Juan Iturbe, German Denis i mnogi drugi.

Sinoć zarađeni prihod će biti doniran projektu "alternativa života" kako bi tisućama djece u Buenos Airesu bila omogućena bolja budućnost. 
Utakmica za mir pokazala se još jednim sjajnim potezom Pape Franje s obzirom na stanje diljem svijeta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?