Nepoštivanje odluke

Unatoč obećanjima, mirovine u FBiH ponovno kasne više od deset dana

MIROVINE
16.01.2016.
u 07:00

Mirovine u Federaciji još uvijek nisu isplaćene iako je Vlada prošle godine umirovljenicima obećala kako se više neće kasniti i kako će sav novac dobiti do 5. u mjesecu. Umirovljenici u Federaciji Bosne i Hercegovine još uvijek čekaju na svoje prosinačke, prošlogodišnje mirovine. Mirovine kasne već deset dana. Ogorčeni umirovljenici ne znaju kome se obratiti, niti koga kontaktirati.
Traže svoja prava
I Udruženje umirovljenika FBiH i umirovljenici konstantno zovu i traže svoja prava, međutim, nema informacija, osim poznatih, a to je da mirovine još uvijek nisu isplaćene. Iz Zavoda MIO i federalne Vlade je obećano da će do 5. siječnja ovoga mjeseca mirovine biti isplaćene. Ali, izgleda da je stanje sve teže. “Telefon cijelo jutro, i jučer i prekjučer, zvoni. Međutim, mi, kao ni oni, nemamo baš mnogo informacija, osim da mirovine još uvijek nisu isplaćene. Trebalo se to dogoditi do 5. ovoga mjeseca, kako je i obećano iz Zavoda MIO i federalne Vlade. Izgleda da je stanje sve teže, a to znaju i ljudi koji sjede u Zavodu, s obzirom na to da se nitko ne javlja i ne odgovara na naše pozive..
Dogovor nije ispoštovan
Cijelo jutro ih pokušavam kontaktirati, ali odgovora nema”, izjavio je jučer za portal Radiosarajevo.ba Mehmedalija Rapa, predsjednik Saveza udruženja umirovljenika FBiH, i dodao da se sada i povećao broj umirovljenika, a da ih samo posljednji mjesec u Federaciji ima 2000 više. “Mi umirovljenicima ne možemo pomoći, mi ne dajemo novac i ne puštamo ga na njihove bankovne račune. Sve potrebne informacije nalaze se u Mostaru, gdje je i glavno sjedište Federalnog zavoda MIO, a u Sarajevu se ne raspolaže takvim informacijama. Mi smo s njihovim predstavnicima i s Vladom FBiH imali dogovor, odnosno sastanak prije Nove godine, da će mirovine isplaćivati do 5. u mjesecu, međutim, kao što vidite - stanje se nije promijenilo. Dugo najavljivana reforma što se tiče poboljšanja uvjeta umirovljenika još je u proceduri, a trebala se usvojiti 31. prosinca. Umirovljenici trebaju znati da i mi nemamo konkretnih informacija te da je glavna adresa Zavod MIO”, kazala je za portal Vesna Grgić, predsjednica Saveza udruženja umirovljenika SŽ-a. U reformama i izmjeni postojećeg stanja u statusu umirovljenika, o kojima je govorio Rapa, stoji da se među najbitnijim promjenama u odnosu na postojeći zakon, odnosno sustav mirovinskog i invalidskog osiguranja, navodi izmjena načina obračuna mirovinske osnove kroz bodovni sustav.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?