Europska unija

Unatoč izbornoj 
kampanji, BiH očekuje stabilizaciju situacije

18.09.2016.
u 10:00

Sređivanje odnosa unutar vladajuće koalicije u Federaciji BiH nastavlja se unatoč zahuktavanju predizborne kampanje i polemika koje su proteklih dana vladale glede referenduma u Republici Srpskoj. Ovoga tjedna održan je i novi sastanak čelnika HDZ-a, SDA i SBB-a posvećen problemu izgradnje koridora Vc i brzih cesta, piše Večernji list BiH.

Dogovorena je dinamika gradnje prometnica, posebice prioriteti u Hercegovini koja je do sada bila zapostavljena u odnosu na Bosnu. Već idućih dana bit će deblokirani određeni projekti koji su infrastrukturno vrlo važni.

Preglasavanje, odluke

Obećano je kako neće više na sjednicama biti preglasavanja, ali ni jednostranih odluka i optužbi. Ono što se ne mogne dogovoriti na Vladi FBiH, ići će, dogovor je, pred stranačke lidere, Dragana Čovića, Bakira Izetbegovića i Fahrudina Radončića.

Problem kadrovskih rješenja na državnoj razini dio je političkog dogovora, i to na način da prijedloge daje Kolegij Vijeća ministara BiH, odnosno Denis Zvizdić, Vjekoslav Bevanda i Mirko Šarović.

Deblokiranje unutarnjih političkih procesa doprinosi i ubrzanju europskog puta BiH.

Prihvaćanje SSP-a

Pomaci su napravljeni i dosta ranije, što je rezultiralo povijesnim iskorakom - predajom zahtjeva za članstvo u EU. Iskorak nakon toga bio je i prihvaćanje prilagodbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju te dogovor o Mehanizmu koordinacije. U Bruxellesu se pozorno prate sva događanja i napredak BiH.

Vijeće Europske unije za opće poslove trebalo bi za koji dan razmotriti zahtjev BiH za članstvo u EU. I nakon lokalnih izbora, bez obzira na njihov rezultat, očekuje se značajno smirivanje političkih tenzija u zemlji.

U Federaciji bi dobar izborni rezultat vladajuće bošnjačke i hrvatske političke opcije mogao biti novi vjetar u leđa provedbi brojnih reformi na koje se vlast u ovom entitetu obvezala. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?