Likovna kolonija

Umjetnici naive Hlebinske škole na likovnoj koloniji u živopisnoj Hercegovini

27.08.2015.
u 06:30

Likovna kolonija u Grabu u općini Ljubuški Za deset godina u koloniji "Drago Galić" nastalo je oko 400 umjetničkih likovnih djela

Selo Grab u općini Ljubuški trenutačno je mjesto i sjedište umjetnika naivne umjetnosti. Tu stoluju ugledni stvaratelji hrvatske naive okupljeni u jednotjednoj likovnoj koloniji "Drago Galić". Riječ je o desetorici slikara, sljedbenicima i promicateljima poznate Hlebinske slikarske škole: Mirko Markešić iz Diklenice pokraj Bjelovara, Ivan Rođak iz Bjelovara, Mirko Horvat iz Kloštra Podravskog, Ivan Reb iz Sesveta, Stjepan Ivanec iz Kladara kraj Pitomače, Franjo Perović iz Virja, Vlado Dolenec iz Hlebina, Alojz Horvat iz Koprivnice, Josip Gregorić iz Koprivnice i Stjepan Pongrac iz Gabajeve Grede pokraj Hlebina.

Zatekli smo ih u ugodnome ambijentu, zelenilu dvorišta kuće Zore Bebić, njihove domaćice, a pomoć koloniji pruža i Zorin brat Ivan Mihaljević. - Naša tehnika je posebna i zanimljiva samim time što se radi o slikanju na staklu. Osim što se radi dugo, kad je riječ o naivi, puno je bolja i ljepša za pogled oku nego što je to ona na platnu. Svaki od nas je donio jedno gotovo djelo, a po jedno ćemo napraviti ovdje te će sve ovdje i ostati. Ovdje sam četvrtu godinu, odlično mi je. Svima onima koji ne idu u Hercegovinu je žao, a ne možemo svake godine voditi iste ljude, kaže Stjepan Pongrac. U isto vrijeme slikari Josip Gregorić i Stjepan Pongrac drže u ljubuškom selu Bijači školu slikanja koju pohađa 15-ak učenika i završavaju drugi stupanj umjetničke izobrazbe. Osnivač likovne kolonije "Drago Galić" je Vinko Galić i ovo je jubilarna deseta kolonija.

- Za 10 godina nastalo je oko 400 umjetničkih djela koja su napravili kolege slikari i kipari. Figure od drva i jedna veća u kamenu nalaze se u vanjskom prostoru na Bijači, a sva ostala, koja su u većini, pohranjema su u Galeriji "Majka" u Franjevačkom muzeju na Humcu - kaže Vinko Galić, osnivač kolonije "Drago Galić". Društvena zajednica pruža određenu pomoć koloniji, no ona nije dostatna i primjerena njezinu značenju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije