tisuće na ulicama

Ultimatum do 30. lipnja da se donese trajni zakon o JMBG-u

Protest
11.06.2013.
u 12:38

U zgradi zajedničkih institucija bio je manji broj zaposlenika. Na poslu nije bio nitko od dužnosnika iz reda Hrvata i Srba. Zbog prosvjeda bio blokiran i promet u Sarajevu

Ispred zgrade Parlamenta BiH u Sarajevu održan je se do sada najveći prosvjed građana koji zahtijevaju žurno usvajanje zakona o jedinstvenom matičnom broju. Oni su postavili ultimatum do 30. lipnja da se donese novi Zakon o JMB-u. Prosvjedi su započeli točno u podne, kada se su se oglasila zvona s tornja marindvorske crkve sv. Jospa. U tom trenutku već je bilo oko pet tisuća okupljenih, ali se moglo vidjeti kako iz pravca grada dolaze rijeke ljudi.

U boj, u boj...


U sklopu prosvjeda ispred Parlamenta BiH, a s ciljem skretanja pažnje na problem JMBG-a, solidarnost s okupljenim izrazili su i sarajevski taksisti. Njih oko 1500 krenulo je s Baščaršije i naselja Otoke k Marijinom dvoru te su se te dvije kolone oko 12 sati i 15 minuta simbolično spojile i na taj način dale podršku JMBG demonstrantima, ali isto tako i podsjetile vlasti na probleme vezane uz taksi prijevoz u Sarajevu. Taksisti su dočekani uz burne ovacije kao i skupine iz drugih sredina koje su došle podržati skup. Zvučnu kulisu davale su vuvuzele, sirene automobila i stotine dječjih zvečki, kao i na tisuće zviždaljki kojima su prosvjednici upozorili političare da počnu konačno raditi svoj posao. Mnogi od okupljenih građana držali su transparente, s kojih se, između ostalog, može pročitati: “Draga moja vlado, ja bih djecu rado!”, ali i “U boj, u boj za matični broj svoj“. Dio mase stajao je i s druge strane Trga, na platou ispred tržnog centra Alta. Čak su i radnici na najvećoj građevini koja se trenutno gradi u Sarajevu prestali raditi i u žutim zaštitnim kacigama, njih 30-tak naslonjeni na skelu promatrali s visine što se događa ispod njih. Slična slika se mogla vidjeti i na terasi zgrade Parlamenta BiH, s koje je nekoliko znatiželjnika promatralo skup. Što se pak tiče samih zaposlenika u zgradi Parlamenta i državnih činovnika iz raznih ministarstva smještenih u susjednoj zgradi, ovaj put su mogli nesmetano izlaziti. Telefonski signal na području Trga BiH je bio u prekidu sve vrijeme. Osim usvajanja zakona o JMBG,

okupljeni su tražili i formiranje državnog fonda solidarnosti iz kojeg bi se pomagalo liječenje svih građana. U tom kontekstu važno je ukazati na činjenicu prema kojoj je u posljednjem izvješću o radu Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH navedeno da je provođenje programa Federalnog fonda solidarnosti zadnjih nekoliko godina ozbiljno ugroženo.

Dojava o bombi


Ključna poruka većine s prosvjeda je da je konačno došlo vrijeme da političari ozbiljno shvate poruku ovih prosvjeda, a koja je u biti vrlo jednostavna - raditi svoj dobro plaćen posao u ime i korist ljudi ove zemlje i voditi politiku kompromisa, a ne politiku stalnih, vrlo često besmislenih, sukoba”. Poruku sličnog sadržaja uputili su i predstavnici prosvjednog skupa koje je zastupao glumac Feđa Štukan. Važno je naglasiti kako na skupu nije bilo incidenata, što je potvrdio glasnogovornik županijskog MUP-a Sarajevo Irfan Nefić. Policija je oko 14 sati obaviještena da je u tržnom centru Alta u Sarajevu postavljena bomba. Operativni centar MUP-a SŽ potvrdio je informaciju da je NN osoba prijavila da je u shopping centru Alta postavljena bomba. Policijski službenici su ispraznili objekt. Po svemu sudeći, lažna dojava je bila upućena s ciljem zastrašivanja okupljenih, s obzirom da se iz sata u sat prosvjedima pridruživalo sve više ljudi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?