Škotska ne odustaje od neovisnosti

Ukoliko UK izađe iz EU, zemlji prijeti raspad

eu
01.06.2016.
u 16:50

Kada je Škotska prije nešto manje od dvije godine glasovala o tome želi li napustiti stoljetni politički brak sa Engleskom i Velsom, nacionalisti su smatrali kako je riječ o prilici koju trenutne generacije više neće imati…

Ali idućeg mjeseca Ujedinjeno Kraljevstvo će ponovno izaći na referendum čiji će rezultat utjecati na raspoloženje Škota. Naime, 23. lipnja građani će glasovati o tome da li žele napustiti Europsku uniju, pitanje na koje će većina Škota odgovoriti sa “ne”.

I tu leži problem – ukoliko engleski euroskeptični glasovi nadjačaju škotski proeuropski glas mnogi smatraju da će to otvoriti vrata novoj šansi za izdvajanje Škotske iz Ujedinjenog Kraljevstva, piše The Washington Post.

Izdvajanje Škotske iz Europske unije mimo naše volje doprinijet će značajnoj promjeni okolnosti, rekao je Alex Salmond koji je vodio kampanju za neovisnost Škotske u rujnu 2014. godine. Trenutno on predstavlja svoju zemlju u Britasnkom parlamentu, prenosi Poskok.info.

U scenariju izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije, tvrdi Salmond, Škotska će organizirati novi referendum u roku od dvije godine, a ovoga puta odgovor za neovisnost mogao bi biti “ne”. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije