Ultimatum Turske:

Ukinite nam vize ili odustajemo od dogovora oko migranata

turska
01.08.2016.
u 17:00

"Turska neće ispuniti svoj dio sporazuma oko migranata s EU ako Unija ne ukine vizni režim za turske državljane do listopada", rekao je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Çavuşoğlu.

"Tursko ispunjavanje obveza iz izbjegličkog sporazuma s EU ovisi o ukidanju viza za naše građane, što je i predmet ugovora", rekao je Çavuşoğlu u ekskluzivnom intervjuu za Frankfurter Allgemeine Zeitung. 

Ministar je također naglasio da turska vlada čeka "posebno definirano razdoblje" koje će se postaviti za ukidanje viza. "To može biti početkom ili sredinom listopada, ali čekamo točan datum", rekao je ministar.

Ako nema viza, Turska će odustati od sporazuma

Çavuşoğlu je također naglasio da njegove riječi nisu prijetnja, ali je dodao da će Turska bitiprisiljena odustati od ugovora koji je potpisan 18. ožujka ako ne dođe do ukidanja viza. Također je rekao da sve funkcionira zato što je Turska poduzela "vrlo ozbiljne mjere"da se zaustavi priljev izbjeglica. Naglasio je da su mjere posebno poduzete u borbi protiv krijumčarenja ljudi.

Prema sporazumu potpisanom u ožujku, Bruxelles je obećao platiti Turskoj šest milijardi eura, odobriti bezvizni režim za turske državljane i ubrzati pristupne pregovore EU s Ankarom. U zamjenu za to, Turska se složila prihvatiti sve ilegalne migrante i izbjeglice koji dolaze do Grčke preko Turske, javlja RT.

Dogovor je stupio na snagu 20. ožujka, a ukidanje viza trebalo je biti uvedeno do srpnja. Međutim, Turska nije zadovoljila svih 72 kriterija EU za ukidanje vize. Situacija se dodatno zakomplicirala zbog neuspjelog državnog udara u Turskoj 15. srpnja. U Europi je posebnu pozornost privukla najava ponovnog uvođenja smrtne kazne u Turskoj. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?