Kriminal

Bazno ulje prodavali kao euro- dizel

mup rs
01.02.2016.
u 10:09

Pripadnici organizirane kriminalne skupine ostvarivali nezakonitu imovinsku korist u iznosu od oko 30.000 KM samo po jednoj cisterni goriva

Trinaestorica su uhićena u jučerašnjoj akciji kodnog naziva “Kolt”, koju je pokrenulo Tužiteljstvo BiH, a izvršili djelatnici MUP-a RS-a i UNO-a BiH, i to na području Banje Luke, Gradiške, Zvornika i drugih gradova. Spočitava im se organizirani kriminal, odnosno porezne utaje, zloporabe ovlasti u gospodarstvu i obmanjivanje kupaca.

30.000 KM po cisterni

- Osumnjičeni u akciji “Kolt” su pod istragom zbog organiziranog uvoza baznog ulja (naftne prerađevine koja se koristi za proizvodnju ulja i maziva), kojoj su nakon toga dodavali aditive i prodavali kao eurodizel, iako taj proizvod nije zadovoljavao tehničke norme dizel goriva, niti ekološke standarde, čime su vlasnicima automobila načinili štetu na vozilima, a, također, prouzročili i ekološko zagađenje. Istragom je utvrđeno da su uvozom baznog ulja, na koje se ne plaća porez ni trošarina, pripadnici organizirane kriminalne skupine ostvarivali nezakonitu imovinsku korist u iznosu od oko 30.000 maraka samo po jednoj cisterni goriva, a njihovim nezakonitim radnjama za velike iznose oštećen je proračun i svi građani BiH, te su prouzročili štetu kupcima, jer uporaba ovoga goriva šteti motorima suvremenih vozila. Tužiteljstvo BiH i djelatnici MUP-a RS-a i UNO-a BiH proveli su dugu i temeljitu istragu i prikupili dokaze, koji dokazuju ulogu osumnjičenih u izvršenju kaznenog djela, pojasnio je Boris Grubešić, glasnogovornik ovog tužiteljstva.

Prema neslužbenim informacijama, pritvor je zatražen za Milana Radovanovića, Josipa Skoku, Ljubana Stoševića, Dragana Milovanovića, Mirsada Okića i Sinišu Straživuka, dok se ostali mogu braniti sa slobode. Kako je poznato, Straživuk je uhićivan 2011. za pljačku milijuna KM iz Komercijalne banke, ali je pušten zbog nedostatka dokaza.

- Za sada smo slučajeve prodaje lažnog dizela evidentirali na 6 benzinskih crpki u Republici Srpskoj, rečeno je na jučerašnjoj novinskoj konferenciji MUP-a RS-a. Gojko Vasić, ravnatelj policije RS-a, tom je prilikom potvrdio da će od 13 uhićenih njih šest biti predano Tužiteljstvu BiH.

Radomir Domuzin, načelnik Uprave Krim policije MUP-a RS-a, dodao je da je ova akcija počela još 15. srpnja prošle godine te da će se tek uskoro utvrditi kolika je ukupna šteta nastala djelovanjem ove organizirane kriminalne skupine.

Ranija akcija “Kolt”

Inače, u sklopu ove akcije istog naziva, jesenas je razbijena još jedna skupina krijumčara većih količina kokaina na području BiH i regije. Tada su iza rešetaka ostali Rajko Medić i Dragoslav Marenović, a pri kupoprodaji je zaplijenjeno i 400 grama kokaina izuzetno velike čistoće čija je vrijednost na ilegalnom narkotržištu veća od 40.000 KM, a na uličnom i tri puta viša. Na području Srbije je za pretresa pronađen i pištolj s prigušivačem, a u Tužiteljstvu BiH ističu da je akcijom “Kolt” nanesen ozbiljan udarac narkokrijumčarima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije