26.01.2016. u 07:00

Uhićenje bh. medijskog magnata i lidera vladajućeg Saveza za bolju budućnost Fahrudina Radončića uzdrmalo je javnost u BiH. Radončića, koji je bio prijeratni dopisnik zagrebačkog Danasa, a u posljednjih 20 godina u BiH stvorio medijski imperij te je u posjedu najvećeg tornja koji se izvija nad Sarajevom, dio struktura u BiH tereti da je povezan s narkobosom Naserom Keljmendijem kojemu se sudi na Kosovu. Tužiteljstvo BiH smatra da je povezan s pritiskom na svjedokinju vezano za Keljmendijevo ubojstvo sarajevskog kriminalca Ramiza Delalića Ćele.

Dnevni avaz jučer je upad policije nazvao pritiskom na medije. Godinama upozorava kako protiv Radončića političko-tužiteljska hobotnica koju kontrolira dio Stranke demokratske akcije (SDA) okupljena oko braće Aljoše i Dubravka Čampare, ministra policije i državnog tužitelja, namještaju dokaze kako bi ga se uklonilo s političke scene. Radončića je američka administracija svojedobno smatrala najvažnijim čovjekom za borbu protiv radikalnih vehabija u BiH. Slučajno ili ne, istraga protiv Radončića otvorena je prije dvije godine kada je objavio da će se kandidirati na općim izborima za bošnjačkog člana BiH Predsjedništva, a istraga da je povezan s utjecajem na svjedokinju upravo kada je Radončić trebao predati dokumentaciju za provjeru prije nego što postane državni ministar.

Radončić je zbog toga odustao i kandidirao Bakira Dautbašića, no on je također uhićen u istoj akciji pritiska na svjedoka. 
Zahvaljujući pomirbi s bošnjačkim liderom Bakirom Izetbegovićem prije nekoliko mjeseci učinio je najveći iskorak na bošnjačkoj sceni i neutralizirao političku krizu. Tada je dogovoren ulazak njegove stranke u vlast, a on je potvrdio da podupire europski put zemlje, članstvo u NATO-savezu te popravljanje položaja Hrvata. 
Njegovo uhićenje, neovisno o kaznenom djelu koje mu se stavlja na teret, već sada prijeti velikim potresima na političkoj i društvenoj sceni u toj zemlji koja se sprema podnijeti zahtjev za članstvo u EU.
 

Ključne riječi

Komentara 2

CO
cope
03:49 28.01.2016.

Sud I tuzilastvo moraju da rade svoj posao bez razlike o kome je rijec.Nitko nije nezamjenljiv a samim tim I nedodirljiv.

CO
cope
23:10 28.01.2016.

Hapsenjem svih kriminalaca I lopova u politickom vrhu BiH I entiteta,drzava hvata zalet za jos brzi napredak ka EU.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?