Listopad 1995.

Uhićenje islamista od strane HVO-a bilo povod za prvi napad na Hrvate

rijeka1995
Večernji list arhiva
13.08.2015.
u 00:26

“Ubojstvo hrvatskog taoca zbog sudjelovanja njegove zemlje u ratu protiv Islamske države, nakon što je istekao rok”, stoji u poruci uz jezivu fotografiju ubijenog Tomislava Salopeka.  Hrvatska je članica Antiterorističke organizacije predvođene Amerikom i u poruci ISIL aludira na tu činjenicu.

A napad na Hrvate iz osvete ponavlja se 20 godina kasnije. Listopad 1995. bilo je vrijeme kada je u Rijeci bombaš-samoubojica iz redova terorista pod nazivom Džama Islamija pokušao ubiti ljude zabivši automobil s bombom u zgradu policijske postaje. Tada je poginuo vozač - samoubojica, a pet osoba teško je ozlijeđeno, dok je 21 lakše.

Povod napadu bio je uhićenje Abu Tala’ata al-Qasimija kojeg je izvelo Hrvatsko vijeće obrane (HVO) kada je pokušao ući u Bosnu i Hercegovinu. Nakon zarobljavanja Al-Qasimi je prvo prebačen u Hrvatsku, a potom posredstvom CIA-e u Egipat. To je bio razlog terorističkog napada. na Hrvatsku.

Vođa Džama Islamije u vrijeme terorističkog napada na Rijeku bio je Esam Derbala, koji je umro prošle subote u zatvoru u Egiptu.

Ključne riječi

Komentara 1

CO
cope
15:25 13.08.2015.

HVO je osnivao koncentracione logore,za Bosnjake I zajedno sa HV ratovao protiv BiH,sto potrdjuje presuda sestorkiu Hagu.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?