Uhićenja, presude

Uhićenja Radončića i Hadžića, suspenzija Salihovića, presude Karadžiću i Šešelju

31.12.2016.
u 09:00

Godina iza nas ostat će upamćena po spektakularnim uhićenjima političara, presudama Međunarodnog suda u Haagu, “potresima” u Tužiteljstvu BiH, smjeni glavnog tužitelja, izboru novog predsjednika Suda BiH, ali i najavama odlučnije borbe protiv terorizma.

Uhićenja političara

Tek što smo bili zakoračili u 2016. godinu odjeknula je vijest o uhićenju predsjednika SBB-a i bivšeg ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića. On je uhićen u okviru akcije“Lutka 2” i tereti ga se za kazneno djelo ometanja rada pravosuđa. Radončić je naknadno pušten na slobodu i u tijeku je sudski postupak. Tome je prethodilo uhićenje SBB-ovih članova Bakira Dautbašića, koji je vršio dužnost tajnika Ministarstva sigurnosti BiH, i Bilsene Šahman koja je nekoliko mjeseci nakon što je puštena na slobodu postala zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH. Radončić, naime, nije jedini političar koji je uhićen u prošloj godini.

Gradonačelnik Bihaća Emdžad Galijašević uhićen je u lipnju u policijskoj akciji FUP-a zbog primanja mita. U studenom su u akciji kodnog naziva “Pravda” pripadnici FUP-a i MUP-a RS-a uhitili nekoliko osoba, među kojima je i Alija Delimustafić, bivši ministar unutarnjih poslova RBiH, Juso Škrijelj, bivši pratitelj Alije Izetbegovića te još deset drugih osoba, a izdan je nalog za uhićenje bivše sutkinje Općinskog suda u Sarajevu Lejle Fazlagić. Podsjetimo, bivša sutkinja izjavila je da se “u BiH ne misli vraćati jer ne vjeruje bh. pravosuđu”. Vijest koja je odjeknula u bh. javnosti svakako je uhićenje bivšeg ministra prometa i veza BiH i visokog dužnosnika SDP-a BiH Damira Hadžića krajem studenoga. U istoj akciji uhićen je i osnivač Stranke za bolje Goražde, bivši ministar u BPŽ i bivši predsjednik ZZO-a SŽ-a Esed Radeljaš. Hadžić je osumnjičen za zloupotrebu položaja ili ovlasti, a tereti ga se da je iz općinskog proračuna nezakonito isplatio više od milijun KM Radeljašu. Još jedan SDP-ovac uhićen je u prosincu, a riječ je o Fahrudinu Oručeviću, bivšem SDP-ovu ministru obrazovanja SŽ, koji je uhićen zajedno s još šest osoba, a tereti ih se da su proračun SŽ-a oštetili za najmanje tri milijuna KM. 

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije