Obitelj Elme Đusinac u šoku

Uhićena 'teroristica' strahovala od petarde

01.12.2015.
u 07:00

Nekad najbolja učenica generacije u K. Mitrovici i studentica njemačkog jezika u Prištini uhićena u Kalesiji zbog povezanosti s terorom

Elma Đusinac (21), nekad najbolja učenica generacije u Kosovskoj Mitrovici i studentica njemačkog jezika u Prištini, uhićena je u Kalesiji 25. 11. zbog sumnje u povezanost s terorizmom i to zajedno s svojim suprugom vehabijom Enesom Mešićem, povratnikom iz Sirije, koji je ubrzo pušten na slobodu. Navodno su do kraja godine planirali otputovati na Bliski istok. Ona će pak biti na pet godina prognana iz BiH, gdje je ilegalno ušla, a njezina obitelj iz Bošnjačke mahale u Sjevernoj Mitrovici šokirana je onim što ih je zateklo.

- Znam kako smo je odgojili, ona nije uradila ništa od toga što joj se pripisuje. Što se tamo dogodilo, s mužem, kako ju je on okrenuo na svoju stranu, to ne znam, rekla je Elmina baka Ismeta za Radio Slobodna Europa, koja je, kao i otac Bećir, o svemu doznala preko medija. Otac, majka, baka te sestra i dva brata uvjereni su da je Elma nevina i da je sigurno bila pod pritiskom i prijetnjama drugih.

Nevjerica u obitelji

- Ne mogu vjerovati da je ona to uradila. Ona ne smije petardu držati u ruci. Bojažljiva je. Ako je vidim, prvo što ću joj reći je – ako je odredila taj put, onda neka sve nas u kući, obitelj, digne u zrak pa neka joj se prepiše da je nešto uradila..., ako je krenula tim putem, ali ne vjerujem", kaže za RSE njezin otac Bećir. Unatoč protivljenju obitelji, početkom godine je odlučila nositi maramu, da bi 9. veljače pobjegla u BiH i u rujnu se u Kalesiji udala za Enesa Mešića, nakon što je otac odbio primiti prosce. Elma je Enesa upoznala preko Facebooka. Nakon petodnevnog dopisivanja otišla je njemu.

- Rekao sam joj da završi tu školu jer će joj udaja skočiti na nos i da sam zbog nje uzeo kredit. Ušutjela se. Nakon dva dana je pobjegla. Tog trenutka kao da mi je kuća pala na glavu, kaže Bećir, inače radnik u mitrovačkom Vodovodu. Elma se sutradan javila kazavši da se već udala za momka u Cazinu. Otac više nije želio čuti za nju. Ipak, otac i majka su odlučili posjetiti je 28. travnja. Htjeli su vidjeti gdje je budući da se često selila. Našli su je u mjestu Rainci Gornji kod Kalesije. Pored marame na glavi primijetili su da je Elma pokrila cijelo lice. Bećir Elminog muža opisuje kao osobu s bradom i kratkim hlačama, koji mu je tad rekao da ih uzdržava njegov otac koji radi u Austriji. Kako kaže, oboje su se ponašali lijepo. Dodaje da je malo razgovarao sa zetom jer je, uglavnom, gledao u laptop. U međuvremenu, Elma je u kolovozu posjetila obitelj da bi izvadila putovnicu Srbije.

Tresla se

- Ali, djelovala je nervozno. Samo se tresla na telefon. Je li se ona dopisivala s njim, je li joj rekao da mora odmah krenuti, to samo ona zna. Krenula je iz Mitrovice za Novi Pazar, gdje ju je dočekao stric i sutradan je pošla za Beograd, a poslije je s putovnicom koju je dobila otišla za Bosnu. Kako je ušla u Bosnu, ja ne znam. Rekao sam joj da ostane, da ne žuri, ali je tvrdila da mora krenuti- kaže Elmin otac. Komunikaciju s njom su održavali preko interneta, ali jednog dana nije odgovarala. To je bio dan kada je uhićena. Ostali su zatečeni. Bećir je preko medija tek tada doznao da mu je zet, zapravo, išao u Siriju, ali nije uočio nikakve naznake da će ona to uraditi.

- Nisam mogao primijetiti. Što su sada oni planirali, to ne znam. Da sam znao, spriječio bih sve, pa makar je i vezao, poručuje Bećir.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije