21.06.2016. u 07:00

UEFA je u posljednjih pet godina kaznila Hrvatsku s više od pola milijuna eura. Jučer je stiglo novih 100.000 eura zbog divljanja na Saint-Étienneu. Huligani na stadionima izazivaju nerede kako bi isprovocirali kaznu svojoj državi. Njih sankcije HNS-u potiču na daljnje akcije. Kažnjavanjem HNS-a zapravo se nagrađuje huligansko reketarenje. 
Kada već kažnjavaju RH za incidente njihovih terorista sa stadiona, logično bi se bilo zapitati zašto se po istim kriterijima EU ili UN ne obračunavaju s teroristima kada postavljaju bombe izvan stadiona. Znači li to da bi u Francuskoj, Belgiji, SAD-u i drugim zemljama bilo sigurnije kada bi se baš te države ili one odakle dolaze teroristi kažnjavalo nakon svakog masakra.Iako nisu za usporedbu, bombaškim napadima u kojima ginu nedužni ljudi i incidentu na stadionu na kojemu su tek bili ugroženi, ipak, zajednički su cilj osveta i nasilna borba protiv aktualnih vlasti. Pod plaštom rušenja HNS-a, a sve u cilju sramoćenja države, “hrvatski navijači” brutalno premlaćuju, crtaju svastike, izazivaju nerede, skandiraju uvredljive uzvike. Žalosno je što dio javnosti blagonaklono gleda i na vlastito teroriziranje. Čak su i njih huligani uvjerili kako je sve to zbog Mamića i Šukera, zaboravljajući da su to isto radili i prije. Primjerice, njih nije bilo 2006. u Livornu kada su tijelima crtali kukasti križ ili na brojnim drugim utakmicama gdje su izazivali nerede. Hrvati umjesto da od takvih zaštite, primjerice Šukera, jednog od najvećih hrvatskih brendova, pomažu im gurati ga u blato. 
Još je čudnije kako se mnogi natječu u prizivanju kazne. UEFA čak i ne bi mogla objasniti oslobađajuću odluku kada iz RH dolaze poruke - krivi smo. Pri tom se čak mlako spominje osiguranje na stadionu i organizatore koji su propustili divljake s pirotehnikom. Pored njih mogli su unijeti i bombe. 
UEFA bi morala propitati način svoga rada. Osobito što je u svemu i sama kriva. Možda bi trebali razmisliti kakvi bi učinci bili kada bi umjesto kazne HNS-u odlučili uplatiti milijune eura za borbu protiv nasilja. Takav potez huligane bi destimulirao. Shvatili bi da više ne mogu po sadašnjem scenariju iznuđivati sankcije.
Hrvatsku i svaku državu treba kažnjavati ako potiče izgrednike ili se ne obračunava s njima. U ovom slučaju RH i njezin HNS samo su taoci. To svakako ne znači da ne snose dio krivnje. Trebali su već odavno uvesti strože zakone. Thatcherovske. Sada, baš kada je država u vakuumu, stvorena je kritična masa za njihovo donošenje.
Ako ih se usvoji, huligani će utakmice umjesto s tribina gledati u zatvorima. U takvom ambijentu navijači bi počeli dolaziti na stadione, a država bi se mogla ponositi sportskim ozračjem. Jedina “šteta” bit će učinjena UEFA-inim blagajnama. Bit će znatno praznije. Možda je dijelom i u tome problem.•

Ključne riječi

Komentara 27

BU
bubacro
09:05 21.06.2016.

račun prosljediti teroristima pa neka ga cijeli život otplaćuju, ništa ne boli kao kad te lupi po đepu

TR
traflu
08:55 21.06.2016.

Slažem se s tekstom,samo huligani na sreću nisu uspjeli jer oni su mislili da će nas izbaciti.Na sreću nisu.Danas na utakmici neka svako pazi oko sebe i ako netko pokuša nešto treba ga zatući.

DU
Deleted user
09:05 21.06.2016.

mislis Höneß ili??? Hitzfeld je u Švisarskoj

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?