Policijski pokazatelji

Ubojstva, pljačke i paljevine postali su sarajevska svakodnevica

hdfhd
20.11.2015.
u 06:15

Pedesetšestogodišnji Kemo Bašić nedavno je bio jedan od “slučajnih” žrtava na sarajevskim ulicama. Najveći grad u BiH ponovno je zahvatio val kriminala, a događaj iz Rajlovca koji je označen kao terorizam kod većine građana stvorio je osjećaj krajnje nesigurnosti. Nesretnog Bašića su nedavno su dok je vozio bicikl na poznatom sarajevskom izletištu ubili pljačkaši banke u bijegu pred policijom.

Bez zaostajanja za regijom

Stravično ubojstvo vojnika Oružanih snaga, prijetnje, pljačke banaka i trgovina, ulični obračuni kriminalnih klanova, razbojstva i paljevine vozila... samo su neka od kriminalnih djela kojima svjedoče građani glavnog grada BiH. Stoga ne čudi što je anketa jednog lokalnog medija pokazala da samo 15 posto građana sigurnosnu situaciju u Sarajevu smatra “zadovoljavajućom”, a čak 56 posto tvrdi da je ona “katastrofalna”. Po broju kaznenih djela Sarajevska županija prednjači u Federaciji BiH. U Sarajevu je u prvoj polovini ove godine bilo 2863 kaznenih djela, što je skoro dvostruko više nego, primjerice, u Zeničko-dobojskoj županiji. Županijska vlada na kritike i zabrinuta upozorenja građana odgovara da “kroz omogućavanje financijskih preduvjeta i zapošljavanje novih policajaca i inspektora te izdvajanjima za policijsku opremu čini sve napore da stvori sigurniji ambijent”. No, u javnosti je sve više ocjena kako je problem i u lošim propisima koji vezuju ruke policiji te kako bi se tu mogao napraviti pozitivan iskorak u cilju popravljanja sigurnosne situacije. - Imali smo prije nekog vremena slučaj da osoba u 9 sati počini pokušaj ubojstva pa bude privedena i odmah puštena u 10.30, nakon čega u 12 sati počini novo kazneno djelo, ističe Vibor Handžić, predsjednik Županijskog odbora Naše stranke. Iz sarajevske policije tvrde kako se po broju kaznenih djela glavni grad BiH ne izdvaja značajnije u odnosu na druge prijestolnice u regiji. Primjerice, na području Zagreba su u prvoj polovini ove godine zabilježena ukupno 7773 kaznena djela, a razriješeno ih je oko 50 posto. Za subjektivni osjećaj važno je istaknuti i da se u ovom vremenskom razdoblju u glavnom gradu Hrvatske bilježe četiri ubojstva (3 prošle godine), a da su tri djela razriješena.

Kaznena djela u Sarajevu

Ukupno, dakle, Sarajevo se čak može pohvaliti znatno manjim brojem kaznenih djela nego što ih je u prvoj polovini ove godine imao Zagreb. Međutim, po broju najtežih kaznenih djela Sarajevo ne zaostaje za hrvatskom prijestolnicom iako je populacijski manje od Zagreba. U prvoj polovini ove godine u Sarajevu su se također dogodila četiri ubojstva. Napad na vojnike i građane u Rajlovcu kod Sarajeva unio je dodatni strah i nesigurnost kod građana glavnog grada BiH. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?