Voćarstvo

U Višićima još traje berba jabuka

jabuke
17.12.2015.
u 07:30

Obilan urod i lijepa jesen priredili božićnu berbu kraljice voća na plantažama jabuka u Višićima u općini Čapljina

Do prije koju godinu informacija o berbi jabuka u zadnjem mjesecu u godini na području Hercegovine mogla se uvrstiti u rubriku "vjerovali ili ne". Međutim, više nije tako, u što smo se uvjerili posjetom plantažama Agroherca u Višićima, općina Čapljina. Još uvijek se bere na veliko, o čemu svjedoči i angažman pedesetak sezonskih berača.

Govoreći o kasnoj berbi, agronom Nikola Mijić kaže: - Ove godine smo malo odužili berbu kasne jabuke pink lady. Iako je temperatura početkom studenog bila loša za boju, pa i veličinu jabuka, na kraju je ispalo dobro. Temperature su bile nepovoljne zato što ova kasna jabuka dobiva boju po principu niskih temperatura. Znači ako je ujutro niska temperatura, a preko dana toplije, jabuka će dobiti više crvene boje, što je za naše tržište iznimno značajno, premda u nekim drugim zemljama crvena boja ploda nije ni bitna. Početkom studenoga temperature su bile visoke, osjetno više nego prošle godine, što je usporilo proces dozrijevanja. Zbog sunčanog vremena nismo žurili s berbom, a urod je zaista obilan. Uglavnom, berba jabuka na oko pedesetak ha voćnjaka, različitih sorti kraljice voća traje duže od pet mjeseci, što ne pamti ni Niko Ivanković, naš vodič tijekom razgledanja plantaže.

- Bilo je i prije tridesetak i više godina jabuka na imanju, ali su to bile ranije sorte, ovakvog nečega do sada nije bilo, uvjerava nas Niko koji je cijeli radni vijek proveo u ovoj tvrtki za koju je vezan i nakon odlaska u mirovinu. Što je zanimljivo, berba će potrajati još koji dan: - Sada je berba specifična, ne može se odmah ujutro brati, treba pričekati da se podigne inje i onda krenuti. Mislim da će posla biti sve do konca tjedna, a onda slijede kalibraža i slaganje, pa će, vjerojatno, oko jabuke raditi sve do Božića. Jasno, narod bi rekao - nikad ne reci nikad, pa tako i ovogodišnja berba u tzv. višićkoj kaseti predstavlja obaranje svih rekorda kada je u pitanju agrar juga Hercegovine, ističe.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?