Predlaganjem Hrvata za ministra, DF stvorio novi pravni problem

U Vijeću ministara BiH moraju biti po tri Srbina, Bošnjaka i Hrvata

sas
30.03.2015.
u 09:25

Propust u predlaganju sastava Vijeća ministara mogao bi dovesti u pitanje zakonitost i njegova eventualnog imenovanja u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH

To što će HDZ BiH predložiti kandidata nehrvatske nacionalnosti za zamjenika ministra prometa i veza neće riješiti pitanje zakonitosti predloženog sastava Vijeća ministara BiH. Naime, Zakon o Vijeću ministara BiH nalaže da jedan član Vijeća ministara ili glavni tajnik ove institucije mora biti osoba koja nije pripadnik jednog od konstitutivnih naroda. Ako se zna da su članovi Vijeća isključivo predsjedatelj i ministri, jasno je da to što zamjenik u jednom ministarstvu neće biti pripadnik nekog od konstitutivnih naroda ne omogućava ispunjavanje ove zakonske obveze. Pravni stručnjaci s kojima se konzultirao “Večernjak” upozoravaju da bi ovaj propust u predlaganju sastava Vijeća ministara mogao dovesti u pitanje zakonitost i njegova eventualnog imenovanja u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Da bi jedan ministar morao biti pripadnik neke od nacionalnih manjina, odnosno da ne može biti pripadnik bilo kojeg od tri konstitutivna naroda, jasno je i iz članka 6. Zakona o Vijeću ministara BiH, u kojem se navodi da će se u sastavu Vijeća osigurati jednaka zastupljenost konstitutivnih naroda. Ako se zna da Vijeće ministara ima 10 članova (predsjedatelj i devet ministara), jednaka zastupljenost konstitutivnih naroda koja se navodi u Zakonu može se osigurati samo tako da u Vijeću imamo po tri Bošnjaka, Srbina i Hrvata te desetog člana koji ne pripada ni jednom od triju konstitutivnih naroda. Takav je slučaj bio u dosadašnjoj praksi jer je, primjerice, u mandatu 2006. - 2010. godine tu desetu poziciju popunjavao ministar židovske nacionalnosti Sven Alkalaj. I u mandatu nakon toga, odnosno u sazivu Vijeća ministara koji broje svoje posljednje dane, deseti ministar je bio Damir Hadžić koji se izjašnjava kao “ostali”. Sukladno deklariranom opredjeljenju Demokratske fronte (DF) da ne želi bošnjačke i hrvatske pozicije u vladama, očekivalo se da će ova stranka za ministra predložiti kandidata koji nije pripadnik nekog od konstitutivnih naroda. Da se to dogodilo, danas ne bi postojao ovaj problem i ne bi dolazila u pitanje zakonitost predloženog sastava Vijeća ministara. Međutim, DF je kandidirao Hrvata, pa su sad četiri od 10 kandidata za članove Vijeća ministara iz hrvatskog naroda. To je sasvim dovoljan argument bilo komu da problematizira zakonitost tako predloženog Vijeća u cjelini. Najbezbolnije rješenje bi bio politički dogovor onih koji sudjeluju u formiranju Vijeća ministara kako bi se unaprijed spriječile moguće pravne komplikacije.

Komentara 2

BR
brodarevac
13:05 30.03.2015.

Pa zar Čović nije predložio da ostane "Komšićev Hrvat" u vijeću kako bi "Čovićev Srbin" bio u vladi. Sad je Komšić kriv dobio više glasova ima više zastupnika, a Čović hoće da vlada. Ima Dom naroda pa nek se tamo bori kako vrjeme odmiče vidi se da je platfoma bila pencilin za njega traži da mu se opet desi isto kako bi kukao. Ovako kad je u vladi ne zna šta će pa sad obeća pa brzo pogazi.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?