Fondacija CPI

U svakoj sekundi ove godine potroši se 444 KM javnih sredstava

brojac
01.01.2016.
u 10:13

Brojač javne potrošnje je edukativno sredstvo koje prikazuje količinu novca koja se u BiH prosječno troši u jednoj sekundi, a na građanima je da na to obrate pažnju i prestanu biti pasivni promatrači često bezočnog trošenja njihovog novca.

Fondacija Centar za zastupanje građanskih interesa (Fondacija CPI) u 2016. godini predstavlja novu, poboljšanu verziju brojača proračunske potrošnje, koji je sada preimenovan u brojač javne potrošnje.

Razlika nije samo u imenu. Javna potrošnja koju će brojač u 2016. godini brojati uključuje proračunsku i izvanproračunsku potrošnju, koja sadrži „financiranje financijskih planova izvanproračunskih fondova“ i druge prihode i rashode o kojima detaljno govori dokument: ''Globalni okvir fiskalne bilance i politika u BiH i okvirnim proračunima za razdoblje 2016. – 2018. Godine“.

Dokument je objavljen na internetskoj stranici Ministarstva financija i trezora BiH. 

Uz pohvalu vlastima za proaktivno objavljivanje navedenog dokumenta, iz Fondacije CPI uputiti su i primjedbu kako bi dokument ovakve važnosti trebao biti objavljen u otvorenom formatu koji bi građanima, analitičarima i novinarima omogućio lakše daljnje korištenje brojčanih i tekstovnih informacija a na kao slika u PDF-u. Za pohvalu je i činjenica da su do konca 2015. usvojeni proračuni za 2016. u parlamentima BiH, Federacije BiHi Republike Srpske.  

Prema Računicama Savjetodavne grupe Fiskalnog vijeća BiH ukupna planirana javna potrošnja uključujući i otplatu dugova, u BiH, u 2016. iznosit će 14.016.600.000 KM. To znači, da će se u svakoj sekundi ove godine potrošiti 444 KM javnih sredstava, prenose mediji.

Brojač javne potrošnje je edukativno sredstvo koje prikazuje količinu novca koja se u BiH prosječno troši u jednoj sekundi, a na građanima je da na to obrate pažnju i prestanu biti pasivni promatrači često bezočnog trošenja njihovog novca.

Iz Fondacija CPI se nadaju kako će brojač potaknuti građane da se u 2016. aktivnije uključe u nadgledanje utroška javnih sredstava i zatraže od vlasti da za ta sredstva polože račune.  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?