Školska godina

U školskim klupama danas će biti manje oko 3000 prvašića

Djeca
02.09.2013.
u 09:43

Nastavnici i roditelji imaju briga na početku školske godine. Brojni roditelji morali su za opremanje školarca izdvojiti skoro cijelu plaću, dok se prosvjetari bore za plaće, te najavljuju i štrajk, kao što je slučaj u Mostaru

Danas kreće nastava u svim školama u BiH, a prvi put u školske klupe u Federaciji će sjesti više od 20.000 prvašića.

Počinje škola, ali i brige

Tek ovoga tjedna će biti točno poznat broj djece koja su tek krenula u školu, ali već sada se zna kako je taj broj čak za nekoliko tisuća manji nego što je to bilo prošlih godina. U ministarstvima prosvjete ističu kako je ovakvo stanje očekivano jer se broj učenika smanjuje svake godine. - Već odavno je prisutno smanjenje broja učenika. Neke škole u Federaciji ostaju i bez nekoliko razreda - rekli su nam naši sugovornici. Slična situacija je i u RS-u gdje se očekuje kako će broj prvašića biti za oko 1000 manji u odnosu na prošlu godinu. Stručnjaci upozoravaju da je svaki početak nove školske godine stresan za učenike, osobito za prvašiće, učenike petih razreda osnovnih škola i za one koji tek kreću u srednje škole. Muku muče i njihovi roditelji, zabrinuti su jer ne znaju kako će se djeca snaći u školskim klupama i hoće li biti prihvaćeni u novom kolektivu. - I dalje mislim da je devetogodišnje obrazovanje pogreška. Umjesto da djeca imaju još godinu dana za lagano odrastanje, njih se šalje u škole, a nama roditeljima se stvaraju novi problemi. Ne vidim smisao toga - govori nam Mario iz Mostara čiji sin će danas prvi put sjesti u školsku klupu. Zanimljiv je i podatak kako se unatoč smanjenju broja učenika, broj zaposlenih u prosvjeti stalno povećava. Broj učenika nije jedini problem. Moglo bi se dogoditi da nastava u nekim dijelovima BiH bude prekinuta samo nekoliko dana nakon početka nastave. U prvom redu tu se misli na Mostar. Grad je prestao plaćati materijalne troškove školama, a županija ne želi preuzeti ovaj financijski teret.

Moguć prekid nastave

Posljedice snose roditelji koji sada izdvajaju više novca za škole. - Mi nećemo dopustiti da ovakva situacija potraje. Ako se do sredine rujna ne riješi ovo pitanje, mi ćemo obustaviti nastavu i započeti štrajk - poručio je predsjednik sindikata osnovnih škola HNŽ-a Slavko Lauš. I roditelji učenika su zadnjih dana bili u velikim problemima. Za kupovinu knjiga, vježbenica, bilježnica i ostalog materijala potrebnog za novu školsku godinu roditelji trebaju izdvojiti i do 500 maraka po djetetu. Ovo postaje veliki problem, osobito za obitelji s više djece, a radi se o troškovima za koje mnogi uzimaju i male kredite kako bi podmirili sve potrebe djeteta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?