"Pravda za Mahira"

U školama zaposliti psihologe, psihoterapeute, socijalne radnike...

skola
01.02.2016.
u 12:36

Jedan od zahtjeva je i da se osigura besplatan SOS telefon na koji bi djeca mogla 24 sata dnevno zvati i prijavljivati nasilje ali i dobivati stručnu podršku

Građanska inicijativa "Pravda za Mahira" je u ime 77.000 građana okupljenih na FB grupi Pravda za Mahira, poslala pismo sa zahtjevima svim nadležnim ministarstvima i vladama u Federaciji Bosne i Hercegovine, kao i Prosvjetno pedagoškom zavodu Sarajevu i ministarstvima Republike Srpske.

U pismu se od nadležnih i odgovornih, zahtijeva da hitno sankcioniraju nastavnike i menadžment škola, koji ne postupaju po zakonskoj obvezi prijavljivanja krivičnih djela počinjenih od učenika.

Također je zatraženo da se u školama zaposli stručni kadar: psiholozi, psihoterapeuti, socijalni radnici, koji će moći ponuditi profesionalnu podršku djeci žrtvama nasilja, ali i nasilnicima.

- Da se dozvoli školama da, nakon procjene pedagoga i/ili psihologa škole, učenika kojem je to potrebno, izravno upute na psihološku i/ili psihijatrijsku procjenu u centre za mentalno zdravlje ili odgovarajuće institucije, bez obvezne suglasnosti roditelja jer je u pitanju maloljetnik, stoji u pismu.

Također se zahtijeva i bolja suradnja s centrima za socijalni rad, a u cilju sankcioniranja roditelja koji postupaju suprotno obvezama iz zakona o obrazovanju i zanemaruju vlastitu djecu.

Jedan od zahtjeva je i da se osigura besplatan SOS telefon na koji bi djeca mogla 24 sata dnevno zvati i prijavljivati nasilje ali i dobivati stručnu podršku.

Zatraženo je i da se kreiraju i počnu provoditi programi rane detekcije devijacija u ponašanju kod djece sa spremnim uputama za nastavni i pedagoško-psihološki kadar kako prepoznati i kako djelovati u slučaju detekcije nepoželjnih oblika ponašanja.

- Da se uvede obveza (uz zaprijećenu sankciju) za roditelje/staratelje da najmanje jednom mjesečno prisustvuju informativnom sastanku u školi, a u slučaju izostanka djeteta škola treba da je obvezna isti dan provjeriti s roditeljima što je s djetetom, naglašeno je u pismu Građanske inicijativa "Pravda za Mahira" koje je poslano nadležnim ministarstvima i vladama u Federaciji Bosne i Hercegovine i Prosvjetno pedagoškom zavodu Sarajevu i ministarstvima Republike Srpske.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?