u 78. godini

U SAD-u umro "slijepi šeik", islamist i organizator prvog velikog napada na WTC

Omar Abdel Rahman
18.02.2017.
u 21:39

Egipatski islamist, "slijepi šeik" Omar Abdel Rahman, osuđen zbog terorizma na doživotni zatvor u Sjedinjenim Državama, umro je "prirodnom smrću" u 78. godini u zatvoru u Sjevernoj Karolini, priopćio je američki ministar pravosuđa.

Slijepi džihadistički čelnik koji je bolovao od dijabetesa, osuđen je 1995. zbog planiranja napada na New York i planiranja ubojstva bivšeg egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka.

Po priopćenju ministarstva pravosuđa, Omar Abdel Rahman je umro u subotu "prirodnom smrću nakon duge bitke s dijabetesom i sa srčanom bolešću".

Njegov sin Mohamed Ammar, koji je u Egiptu, potvrdio je za AFP očevu smrt.

"Kontaktirali smo egipatske i američke vlasti radi prijevoza tijela u domovinu", rekao je.

Omar Abdel Rahman je bio vođa egipatske radikalne islamističke skupine Gamaa Islamiya prije nego je emigrirao u Sjedinjene Države gdje je 1993. zatvoren i 1995. osuđen na doživotni zatvor zbog planiranja napada.

Abdel Rahman, kojeg su zvali slijepi šeik, rođen je 1938. a spominjali su ga i kao organizatora napada na Svjetski trgovinski centar u New Yorku 1993. u kojemu je šest osoba poginulo a oko tisuću je oziljeđeno.

Godine 2012., tadašnji egipatski predsjednik, islamist Mohamed Mursi, predložio je da Rahman iz "humanitarnih razloga" služi kaznu u svojoj zemlji i u okviru eventualne "razmjene zatvorenika" s SAD-om.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?