Neobično

U Prijedoru kokoši nose obojena jaja - smeđa i zelena

kokosi
Foto: SRNA
1/4
01.05.2016.
u 15:38

"Riječ je o dvije rase koka - marans i araukana koje nose tamnosmeđa i zelena jaja", rekao je Mladen Goronjić

Mladen Goronjić, poznati prijedorski uzgajivač životinja, pretežno peradi jedan je od rijetkih stanovnika koji za pripremu bojanja jaja za Vaskrs nije koristio niti prirodne niti vještačke boje jer njegove kokoši same boje, odnosno nose obojena jaja.

"Riječ je o dvije rase kokoši - marans i araukana koje nose tamnosmeđa i zelena jaja", rekao je Goronjić, javlja Srna.

On kaže kako ova jaja nisu mnogo drugačija od običnih, bar kada je riječ o tvrdoći, ali da su se u obiteljskoj tucijadi kao jača pokazala zelena.

"To su jaja stare čileanske rase kokoši araukana, koja je nešto sitnija od maransa, a jaja su im kod obje vrste, navodno, bez kolesterola, iako jedu hranu kao i ostala perad u mom dvorištu", objašnjava Goronjić.

On dodaje da se u kokošijem organizmu tijekom formiranja ljuske luče određeni pigmenti koji jajima daju neobične boje, te da u ta bojena jaja mora uvrstiti i jaja prepelice, kojih ima osamdesetak u leglu.

Goronjić više od dva desetljeća goji sitne životinje. Osim prepelica, ima četiri-pet rasa ukrasnih patkica, labudova, gusaka, isto toliko rasa ukrasnih fazana, paunova, više rasa patuljastih kokoši, grlice, vijetnamske patuljaste svinje, kuniće, a ima i pasa rase američki stafordski terijer.

Goronjić je i predsjednik Sportsko-ekološkog društva za uzgoj i zaštitu sitnih životinja "Golub" koje je nedavno obnovilo rad i koje redovno organizira izložbe i berze sitnih životinja i kućnih ljubimaca.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije