Počinje nogometno prvenstvo BiH

U Premijer ligi s 12 klubova Zrinjski brani naslov prvaka BiH

23.07.2016.
u 10:00

Danas i sutra odigrat će se svih šest utakmica 15. zajedničkog nogometnog prvenstva BiH i sve će se igrati u različitim terminima. Neki ovo prvenstvo vide kao “povijesno”, jer se prvi put igra u ligi s 12 klubova (22 kola po sustavu ‘svatko protiv svakoga’ kući i u gostima). Slijedi doigravanje u Ligi za prvaka (šest klubova koji izbore najbolji plasman u prvom dijelu prvenstva igrat će još 10 kola, opet po sustavu ‘svatko protiv’ svakoga kući i u gostima). Po istom sustavu igrat će se Liga za ostanak, piše Večernji list BiH.

Kvalitetniji nogomet?

Svi klubovi u Ligu za prvaka (ostanak) unose bodove osvojene u prvom dijelu prvenstva. Kad je 2002./03. utemeljena zajednička Premijer liga BiH oba entiteta, u njoj se našlo 20 klubova. Sljedećih 13 sezona liga je stalno brojala 16 klubova. Promjena - smanjenje broja klubova na 12 i promjena sustava natjecanja bit će osvježenje. Očekivati je kvalitetniji nogomet, valjda i bolji posjet. No, ima i pesimista koji misle da će se malo što promijeniti. Nećemo “gatati” - sačekajmo kako će se sve odvijati. Promjena sustava natjecanja kod seniora “povukla” je promjene u prvenstvima kadeta i juniora. Nakon 22 kola kreirat će se zajedničke ljestvice kadeta i juniora istog kluba, tako što će se broju osvojenih bodova juniora pridodati bodovi koje su osvojili kadeti (i obrnuto). Razlog ove “mudrosti” leži u nastojanju da jedni i drugi u Ligi za prvaka (ili Ligi za ostanak) igraju s istim protivnikom kako se ne bi povećali troškovi puta i organizacije utakmica, što bi bilo nemoguće na temelju pojedinačnih ljestvica.

Zrinjski najtrofejniji

Ako se osvrnemo u prošlost, uočit ćemo da je najviše naslova prvaka osvojio Zrinjski (4). Slijedi Željezničar (3), Široki i Sarajevo (po 2), a po jedan naslov osvojili su Leotar, Modriča i Borac. Kroz zajedničku Premijer ligu do sada su “prodefilirala” 34 kluba, ali samo pet njih igralo je u svim prvenstvima (svi su odigrali po 428 utakmica). To su: Željezničar, Sarajevo, Široki, Zrinjski i Čelik. Ostali su: Sloboda, Borac, Olimpic, Velež, Travnik, Leotar, Slavija, Orašje, Posušje, Modriča, Jedinstvo, Zvijezda, Radnik, Žepče, Rudar (P), Brotnjo, Budućnost, Vitez, Laktaši, Rudar (U), Glasinac, Drina, Kozara, Gošk, Mladost VO, Bosna (V), Mladost (G), Mladost DK i Gradina. Ukupno je u 14 prvenstava odigrano 3150 utakmica. Recimo da je najveću pobjedu upisao Leotar u 1. kolu 1. zajedničkog prvenstva, kada je (u gostima) s 9:0 “izgazao” Bosnu (V). Najbolji premijerligaški strijelac svih vremena je Brazilac Wagner koji je (do sada) zabio čak 111 pogodaka za Široki Brijeg i Posušje. Drugi s 90 golova je Emir Obuća (Sarajevo, Čelik, Olimpic), ali on više ne igra. Jedini koji (teorijski) može dostići Wagnera je Stevo Nikolić (igrao za Modriču, Borac, Zrinjski, sada član Željezničara). Do sada je zabio 79 golova.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije