sukobi na istoku ukrajine:

U posljednja 24 sata ubijeno sedam ukrajinskih vojnika

ubijeno
Ilustracija: Hina
24.05.2016.
u 13:58

Sedmorica ukrajinskih vojnika poginula su u zadnja 24 sata u sukobima proruskih pobunjenika i vladinih snaga na istoku Ukrajine, priopćilo je ukrajinsko Vijeće za državnu sigurnost i obranu.

"U zadnja 24 sata u pucnjavi su poginula sedmorica ukrajinskih vojnika a devetorica su ranjena", navodi Vijeće u priopćenju, dodajući da je to najveći broj žrtava u jednome danu od početka godine.

Oleksandr Turčinov, tajnik Vijeća, optužio je pobunjenike, kako se prenosi u priopćenju, da su se koristili teškim oružjem, kakvo je zabranjeno mirovnim ugovorom iz Minska. No nije naveo pojedinosti o okolnostima pogibije ukrajinskih vojnika.

Vojni glasnogovornik Oleksandr Motuzjanjik je pak kazao da je riječ o pojedinačnim napadima duž bojišnice.

"Neprijatelj je u zadnja 24 sata pojačao vatru na ukrajinske položaje. Duž čitave bojišnice se koristi minobacačima kalibra 82 i 120 mm", rekao je na tiskovnoj konferenciji.

Vijest o ovim žrtvama dolazi dan nakon telefonskog razgovora francuskog, ruskog i ukrajinskog predsjednika te njemačke kancelarke u kojemu su "opetovali svoju opredijeljenost za ugovor iz Minska" koji predviđa primirje među zaraćenim stranama na istoku Ukrajine i "odlučnost u njegovoj cjelovitoj i što bržoj primjeni", navodi se u priopćenju iz Elizejske palače objavljenom u ponedjeljak.

U Ukrajini već dvije godine traje sukob ukrajinske vojske i proruskih separatista koje, drže Kijev i zapadne zemlje, Rusija vojno pomaže, što Moskva niječe.

U ukrajinskom sukobu je od njegova izbijanja u travnju 2014. poginulo gotovo 9300 ljudi a više od 1,5 milijuna je raseljeno.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?