Istekao prvi rok

U Parlamentu tri prijedloga, čekaju se ostali amandmani

Unija
01.09.2012.
u 12:08

Do 31. kolovoza u parlamentarnu proceduru trebalo je uputiti prijedlog ustavnih amandmana kojima će se ukloniti diskriminirajuće ustavne odredbe

Istekao je prvi rok iz Mape puta koji je pred Bosnu i Hercegovinu postavila Europska unija kao preduvjet za dobivanje kandidacijskog statusa za članstvo u EU.

Ustavni amandmani

Do 31. kolovoza u parlamentarnu proceduru trebalo je uputiti prijedlog ustavnih amandmana kojima će se ukloniti diskriminirajuće ustavne odredbe i osigurati provedba presude Europskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić i Finci“. Zahvaljujući amandmanima koje su pripremili i u parlamentarnu proceduru uputili zastupnici dva HDZ-a taj uvjet je formalno ispunjen još prije tri dana. Ostale parlamentarne stranke se za sada uglavnom fokusiraju na komentiranje tog prijedloga, a izuzetak su SNSD i SDS te SDA koji su preko vlastitih klubova zastupnika u parlamentarnu proceduru u četvrtak, odnosno jučer uputili svoje prijedloge ustavnih amandmana. Prijedlog dvije srpske stranke predviđa izravan izbor članova Predsjedništva BiH i to jednog iz RS-a i dva iz Federacije, kao i proširenje Doma naroda za tri izaslanika iz reda ostalih. SDA je predložio amandmane kojima se broj izaslanika u Domu naroda s 15 povećava na 21, dok se za članove Predsjedništva BiH predviđa izravan izbor. Ostale stranke još uvijek rade na svojim prijedlozima. Predsjedništvo Saveza za bolju budućnost BiH najavilo je da će uskoro izaći sa svojim prijedlogom amandmana koji će biti na tragu rješenja koje su ponudile neke nevladine organizacije. U ovoj stranci, inače, smatraju kako raspravu o ustavnim promjenama treba proširiti na nevladin sektor. SDP također ima svoj prijedlog ustavnih amandmana s kojima još nije izašao u javnost. Oni će vjerojatno biti sukladni principima koje je SDP ranije usuglasio sa SBB-om i dva HDZ-a. Da razdoblje do lokalnih izbora u ovom pogledu neće biti izgubljeno usprkos očekivanoj stanci u radu državnog parlamenta potvrđuje podatak da bi čelnici SDP-a i HDZ-a BiH, Zlatko Lagumdžija i Dragan Čović trebali idućeg tjedna u Mostaru razgovarati o provedbi presude “Sejdić i Finci“.

Europski put

Je li i koliko BiH napredovala na europskom putu znat će se u listopadu, kada se očekuje redovito izvješće Europske komisije o napretku. Prema Mapi puta, u prvoj polovini rujna trebao bi biti održan tehnički sastanak Europske komisije i BiH i urađen srednjoročni pregled provedbe Mape puta. Zadnji dan listopada krajnji je rok, BiH bi trebala pripremiti i Bruxellesu dostaviti odgovore na dvije liste sektorskih pitanja koje su dostavljene bh. vlastima u lipnju. Radna verzija odgovora očekuje se do 15. rujna.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?