REPORTAŽA

U Neumu se tek očekuju turisti i velike gužve

'BIH-15.01.2009 Neum U Neumu je ljeti i po 15 tisuca turista pa je jako vazna redovita vodoopskrba Snimio Frano Matic'
'Frano Matic'
16.07.2014.
u 09:17

Ljeto u Neumu još nije zasjalo u pravom smislu, tek se očekuje navala turista

”Vjerujte da smo jedva preživjeli onu nedavnu katastrofu s poplavama i malo odmora na moru činilo nam se kao najbolje rješenje.

Gužve na granici

Ustali smo i krenuli još u 3 sata ujutro i vozili se do Čapljine i ovog graničnog prijelaza i onda, evo, zapeli u dugačkoj koloni i pitaj Boga kada ćemo preko granice i dalje k Neumu. Čekamo već više od sat i pol vremena i prosto smo prokuhali na ovoj sparini i vrućini, a onda odjednom naleti i pravi ljetni pljusak pa i pokisnemo. Vrijeme je baš prevrtljivo pa nas već na granici dočeka kiša, a da mora nismo ni vidjeli. Ovo je žalosno da moramo čekati tako dugo na prelazak granice i da se samo preko Doljana može iz Čapljine do Metkovića. Baš nam je živopisno ovo putovanje i nazovi odmor”, skoro na rubu živaca žale nam se supružnici iz Zavidovića dok u dugačkoj koloni na Graničnom prijelazu Doljani, između Čapljine i Metkovića, čekaju da prođu granicu i nastave do Neuma kao krajnjeg odredišta. No, nisu ni blizu Neuma, a već im je sve prisjelo jer se mnogi muče dok u dugačkim kolonama i po dva sata čekaju na prelazak granice. Najveće gužve na Graničnom prijelazu Doljani su vikendom, ali ni običnim radnim danima situacija nije puno bolja pa se mogu vidjeti kilometarske kolone vozila koja čekaju da uđu u Hrvatsku. Nervoza među vozačima i velika prometna gužva već su postali kao neki uobičajeni prizori na granici u Doljanima, a u takvim situacijama neizbježne su i psovke pa čak i svađe sudionika u prometu. Vozačima se preporučuje da idu i na Granični prijelaz Bijača u ljubuškoj općini, ali mnogi prosto i zalutaju kada skrenu u Čapljinu u želji da se dokopaju granice na Bijači. Naravno, ogromna većina vozača i turista iz unutrašnjosti BiH već godinama je naučila koristiti samo Granični prijelaz Doljani i ništa ih drugo ne interesira.

Nije počela prava sezona

Uz sve, to problem je još veći zbog činjenice da se više ne može preko drugih graničnih prijelaza u čapljinskoj općini kao što su Gabela Polje, Unka... Nakon svih tih čekanja na granici, mnogima padne kamen sa srca kada konačno stignu do Neuma i krenu uživati u moru i morskim plažama. Lijepo uređeni Neum ovih je dana kao prava oaza za odmor i rekreaciju, a vidljivo je da još uvijek nema onih prepoznatljivih gužvi u špici turističke sezone. Nažalost, više je razloga za to da u Neumu nema one velike gužve na plažama i prilazima gradu jer su mnogi odustajali od ljetovanja zbog katastrofalnih poplava. I ovo prevrtljivo vrijeme tj. sad kiša sad sunce i sparina također nekima posluže kao argument da se ne upućuju na ljetovanje na Jadran. Kada bi sve one kolone s granice završile u Neumu onda bi to bila puno bolja situacija, ali ipak se dosta vozača okreće i k odredištima kao što su Makarska ili Dubrovnik. Očekuje se da u Neumu bude više gostiju i po završetku ramazanskog posta, a ovdašnji turistički djelatnici još su ranije sve pripremili kako bi se i domaći i strani turisti u Neumu osjećali što bolje.

Ključne riječi

Komentara 2

HA
havrebamse52
07:34 17.07.2014.

treba izbjegavat neum,tu jos nije slobodno

CO
cope
20:04 17.07.2014.

Nece ljudi u Neum jer Dodik I Vucic kao I Bevanda najavljuju dolazak 1000,000.000 Turaka

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?