sve više "džepnih krađa"

U mostarskim trgovinama sve više kradu- hranu!

kradja
21.01.2017.
u 20:05

Najčešće nestaju kozmetički preparati, žestoka alkoholna pića, suhomesnati vakumirani proizvodi iz samouslužnih vitrina, skupi slatkiši, da ne nabrajam žvakaće gume, sokove, kavu..., a u posljednje vrijeme i osnovne potrepštine

Učestale oružane pljačke i krađe zabrinule su mostarske radnike trgovinske djelatnosti. Razbojstva se uglavnom i spominju javno, što nije ni čudo, jer izazivaju užas kod žrtava, dok nebrojne krupne i sitne krađe gotovo da više i nisu predmetom razgovora. Iako u većini trgovina postoji videonadzor, a u tržnim centrima i zaštitari, od najezde vještih lopova, među kojima su i muškarci i žene pa i djeca, sve se teže obraniti, piše Pogled.ba. 

- Krađe su svakodnevne. Najčešće nestaju kozmetički preparati, žestoka alkoholna pića, suhomesnati vakumirani proizvodi iz samouslužnih vitrina, skupi slatkiši, da ne nabrajam žvakaće gume, sokove, kavu..., a u posljednje vrijeme i osnovne potrepštine. U iznošenju svih tih stvari iz trgovina - služe se svime. Žene se svega dosjete. Neke imaju dvije haljine na sebi koje su prošivene, znači odozgo imaju rupu, a dolje su zašivene, spojene u jedno i ona jednostavno proizvode izvuku za sobom- priča jedna prodavačica, tvrdeći da se, kako raste neimaština, povećava i broj tzv. džepnih krađa. 

Prema dosadašnjoj praksi u minimarketima, najlakše im je ukrasti sve što se nalazi u kutijama. Tako, dosjetljivi lopovi izvuku proizvod i prisvoje ga, ali kutiju uredno vrate na policiju kako bi prošli neopaženo. Najčešće su to kozmetički i prehrambeni proizvodi.

- U drogeriju uglavnom ulaze po dvije osobe i dok jedna zapričava radnika, druga u torbu trpa parfeme ili šminku, koji su uglavnom u blizini ulaznih vrata. Kradljivci obično znaju gdje se nalaze kamere i gdje gledaju. Nešto ukrasti s polica i nije velik problem. 

Događalo se da jedan par u tri navrata, u razmaku od samo nekoliko dana, počini nekoliko krađa u istoj drogeriji. Ne možete ni zamisliti čega se sve lopovi ne dosjete kako bi vam zaokupili pažnju dok njihov partner kupi ono zbog čega su i došli. Lopovi znaju i već potrošeni proizvod, kao što je to, recimo, ruž koji su koristili ranije, a nalazi se u ponudi, zamijeniti za novi i tako ga neprimjetno iznijeti- prepričavaju prodavačice, koje tek po ponovnom organiziranju polica uoče da su kutije prazne ili da se na policama nalaze potrošeni proizvodi. Slična iskustva imaju i zlatarnicama, kao i drugim trgovima vrijednih proizvoda.

Katkad 'dugoprsti kupci' bivaju uhvaćeni na djelu i neki od njih odmah plate iznos proizvoda koji su ukrali, ali drugi ne. U tom slučaju, odmah pozovu policiju. Kako za Pogled.ba priznaju sugovornici, nerijetko i sami budu pod prismotrom poslodavaca upravo zbog tih čestih krađa, što im, pored straha od oružanih prepada, stvara dodatni pritisak. U šali ističu da su postali 'pravi špijuni'.

- Na žalost, u svakom nepoznatom kupcu prvo tražimo razbojnika ili lopova, a tek onda mušteriju. To sve valjda zbog straha- priznaju prodavači. S druge strane, u tržnim centrima, pored 'sitnih', imaju posla i s 'krupnim ribama'. 

Kako doznaje Pogled.ba, nedavno je u TC Mepas Mall-u uhvaćen dvojac, Livnjak i Splićanin, koji važe za poznate serijske kradljivce skupocjene robe. Kod njih su zatečena klješta za skidanje zujalica pa je lako bilo dokučiti kako u torbama iznose tražene marke najpoznatijih svjetskih brendova. Osim skidanja zujalica, drugi među kradljivcima popularni 'trik' je alu- folija, kojom oblažu unutrašnjost torba ili vreća, te tako iz kabina za presvlačenje odlaze s robom 'neregistrirani' na izlazima.  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije