doministar sigurnosti BiH Mijo Krešić

U mirovnim misijama 46 policijskih službenika iz BiH, od toga 10 žena

mijo kresic
VL
30.08.2015.
u 11:13

Ministarstvo sigurnosti BiH zaduženo je nedavno da bh. Predsjedništvu dostavi inicijativu za donošenje odluke o sudjelovanju policijskih službenika iz BiH u najnovijoj fazi Mirovne misije Ujedinjenih naroda (UN) na Haitiju (MINUSTAH). Ovo je Feni potvrdio doministar sigurnosti BiH Mijo Krešić, podsjećajući da je Vijeće ministara BiH na sjednici od 25. kolovoza usvojilo Prijedlog ocjene opravdanosti slanja novog bh. mirovnog kontingenta u ovu misiju te da slijedi provođenje odgovarajuće procedure na tom planu.
Aktuelni mandat Mirovne misije UN-a na Haitiju odnosi se na uspostavljanje partnerskih odnosa lokalnih institucija i agencija s misijama UN-a te izgradnju državnih kapaciteta, a troškove sudjelovanja policijskih službenika u ovoj misiji snosi UN kao organizator.
Krešić smatra da nazočnost bh. policijskih službenika u mirovnim misijama ima višestruke i značajne pozitivne efekte za afirmaciju i imidž BiH u svijetu, "koja je od primatelja pomoći 'prešla' u skupinu zemalja koje pružaju potporu miru i stabilizaciji prilika u sklopu mirovnih misija diljem svijeta".

- BH je prošla tranzicijski put od države koja je primala međunarodnu pomoć i mirovne misije, do države koja značajno doprinosi međunarodnom miru i sigurnosti i putem  sudjelovanja policijskih službenika i službenica u mirovnim misijama UN-a - kazao je. Pocrtao je opredijeljenost ministarstva da se i nadalje angažira i jača kapacitete na tom planu, podsjećajući da su dosadašnja iskustva sudjelovanja pripadnika bh. policijskih agencija pozitivna, te da su partneri u sklopu realiziranih mirovnih misija njihovim angažmanom iznimno zadovoljni. Krešić je dodao da su napori BiH na tom planu prepoznati i visoko vrednovani, o čemu svjedoče brojne pohvale međunarodnih zvaničnika, kao i priznanja i nagrade dodijeljene za predan požrtvovan, human i visokoprofesionalan odnos spram izvršenja određenih zadataka u kriznim područjima. Podsjetimo, ove  godine Ministarstvo sigurnosti BiH je na Međunarodni dan mirovnih operacija UN-a, 29. svibnja, obilježilo 15. godišnjicu sudjelovanja policijskih službenika iz BiH u operacijama podrške miru. Ukupno 258 policijskih službenika i službenica iz BiH, uključujući i trenutno angažirane, dosad je sudjelovalo u mirovnim misijama u Istočnom Timoru, Haitiju, Kipru, Liberiji, Sudanu - Južnom Sudanu. Osim ovih misija, sedam policijskih službenika i službenica je odabrano na profesionalne i poluprofesionalne pozicije u okviru UN-ovih misija u Libiji, Afganistanu, Somaliji, Kipru i Južnom Sudanu. Trenutno se njih 46 nalaze u tri mirovne misije (Južni Sudan, Kipar i Liberija), od kojih deset žena, odnosno više od 20 posto.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije