‘Mrtve ribe plivaju...’

U Knezovićevu filmu glumit će Velibor Topić i Goran Bogdan

10.02.2016.
u 07:00

‘Razmišljao sam o ribama. O tome kako one mrtve plivaju na leđima. Najprije su žive i plivaju normalno. A u sljedećem trenutku mrtve. Kako se onda mrtve okrenu na leđa i plivaju tako? Eto, to me je zanimalo!’, djelić je priče iz romana ‘Mrtve ribe plivaju na leđima’ Josipa Mlakića, po čijem će scenariju biti snimljen istoimeni igrani film, a snimanje počinje početkom travnja ove godine. “Mrtve ribe plivaju na leđima” zbirka je s 15 priča koje se događaju u poratnim godinama u bh. provinciji, a čija je jedina poveznica bizarno samoubojstvo koje je zapanjilo gradić.

42 uloge

Pripreme za snimanje filma već su uvelike započele, a nakon što su redatelj Kristijan Milić, direktor fotografije Mirko Pivčević s producentom Slavenom Knezovićem već odabrali neke lokacije za snimanje filma, među kojima je svakako i područje oko Starog mosta, počela je potraga za glumcima ove priče.

Evidentiranje glumaca uz profesionalno fotografiranje održat će se danas u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače s početkom u 17 sati, o čemu su već obaviještene sve kazališne ustanove.

- Snimanje filma službeno počinje 1. travnja. U cijelosti će se snimati na području Mostara, na nekim lokacijama u Blagaju i kanjonu Neretve kod Grabovice. Radi se o filmu koji će se sastojati od 10 - 11 cjelina. U njemu postoje 42 govorne uloge, ali nema izrazite glavne uloge. Mogu vam otkriti da će u filmu igrati Goran Bogdan, Dragan Despot, Marinko Prga, Asim Ugljen, Velibor Topić, Đorđe Kukuljica te glumci iz svih mostarskih kazališnih kuća, uključujući i lutkare, kaže producent filma Slaven Knezović, koji je u više navrata isticao da mu je ovaj film vrhunac profesionalne karijere.

- Ovaj film doživljavam kao svoju ‘Na Drini ćuprija’ i jako mi je stalo da sve ispadne kako treba, zato ništa nisam prepuštao slučaju, naglašava popularni glumac, inače rođeni Mostarac.

Provjerena kombinacija

Nakon što je pročitao knjigu i scenarij, Knezović je režiju povjerio svom dugogodišnjem suradniku i prijatelju Kristijanu Miliću, koji je ranije režirao film “Živi i mrtvi”, rađen također po Mlakićevu scenariju. Taj je film inače proglašen za najbolji ratni film u Hrvatskoj gdje je osvojio čak osam Zlatnih arena u Puli.

Najzahtjevniji dio producentskog posla, odnosno prikupljanje novca je iza Knezovića.

“Ovo je projekt od milijun eura. Od HAVC-a smo dobili 3,9 milijuna kuna, što je oko 51 posto, a još 200.000 eura, odnosno 20-ak posto budžeta, dobili smo od Fondacije za kinematografiju Sarajevo”, kaže Knezović, koji vjeruje da će se film isplatiti do zadnjeg uloženog feninga. “Mlakićev tekst je prekrasan. To je zbirka kratkih priča. On je to uklopio u scenarij u kojem će se cijela radnja događati u dva dana. To je puno malih priča, puno malih likova, jedan zaista sjajan i fantastičan tekst koji će puno značiti Hercegovini i ljudima koji tu žive. Vjerujem da ovaj film može djelovati katarzično i pomoći ljudima, prije svega, u Mostaru koji i danas živi kao podijeljeni grad, da zaliječe svoje ratne rane”, optimističan je Slaven Knezović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije