Briga za okoliš

U Kiseljaku reciklaža nije gnjavaža

otpad
11.01.2016.
u 07:00

Zbog pokazane brige o zaštiti okoliša i upravljanju ambalažnim otpadom, općina Kiseljak je dobila certifikat Zelena točka

Općina Kiseljak u prošloj je godini započela te napravila značajne iskorake u razdvajanju i reciklaži otpada čime su, osim ušteda u procesu odlaganja otpada, napravljeni značajni iskoraci i na planu očuvanja okoliša, piše Večernji list BiH.

Zeleni otoci

Zahvaljujući činjenici da je postala dio sustava Ekopak , neprofitne organizacije osnovane u cilju selektivnog prikupljanja otpada te jačanja svijesti o značaju ovog procesa u postupku očuvanja okoliša, općina Kiseljak najprije je dobila 15, a krajem prošle godine još 36 kontejnera za selektivno prikupljanje otpada. Uz pomoć posebnih kontejnera za papirnati i plastični otpad, diljem općine formirani su zeleni otoci . Njima je, zahvaljujući posljednjoj donaciji od 36 kontejnera, pokriven cjelokupan teritorij općine. S novim kontejnerima pojačavamo kapacitet zelenih otoka na području općine Kiseljak te u konačnici zelenim otocima pokrivamo i naselja Lepenica i Brnjaci čime smo osigurali pokrivenost cjelokupnog teritorija općine , objašnjava Mladen Medić, direktor Javnog poduzeća Vodovod i kanalizacija .

Uloga ovog poduzeća je servisirati zelene otoke , odnosno prikupljeni otpad pripremiti za recikliranje.

Na taj način, kažu iz Javnog poduzeća Vodovod i kanalizacija , olakšavaju sebi posao jer imaju manje otpada, a time i manje problema s njegovim odlaganjem.

Da se u Kiseljaku razdvajanju i reciklaži otpada pristupilo krajnje odgovorno svjedoči i podatak da se usporedno s izgradnjom zelenih otoka radilo i na podizanju svijesti o potrebi razdvajanja otpada. Krenulo se od najmlađih, odnosno školaraca koji su, zahvaljujući Ekopaku, uz pomoć predstava Reciklaža nije gnjavaža imali priliku na zabavan način educirati se o ovom ekološkom, ali i ekonomskom pitanju.

Važan korak je provesti edukaciju djece i objasniti im važnost pravilnog odlaganja ambalažnog otpada u kante za reciklažu otpada u našoj zemlji, koji Ekopak gradi na temelju najboljih europskih iskustava , kazali su predstavnici Ekopaka.

Odvajanje otpada je prvi korak u reciklaži i u tome može pomoći svatko od nas. Potražite posebne kontejnere za reciklažu u svojoj blizini i onda ih redovito punite odgovarajućim otpadom za reciklažu. Ako takvih kontejnera nema, pomoći ćete na taj način da plastične boce, aluminijske limenke ili stari papir zapakirate posebno u jednu vrećicu prije nego što kućni otpad bacite u smeće. Tako će ih lakše radnici vidjeti na odlagalištu i odvojiti za reciklažu, a one će se manje isprljati.

Unosan posao

Naime, reciklaža otpada može biti unosan posao. Zbog pokazane društvene odgovornosti, odnosno brige o zaštiti okoliša i pravilnom upravljanju ambalažnim otpadom, općina Kiseljak od Ekopaka je dobila certifikat Zelena točka . Općina Kiseljak redovito servisira kontejnere, a prikupljeni ambalažni otpad priprema za prijevoz na reciklažu. Dobar je to početak sustavne brige za okoliš koju općina Kiseljak, doznajemo, planira nastaviti i u ovoj godini.     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?