brojke se smanjile

U Jadranskom moru prošle godine spašeno 876 osoba

spašavanje (1)
Dubrovniknet.hr
04.01.2012.
u 09:50

Najveći broj intervencija izazvali su kvarovi motora na plovilima, kormilima te nestanak goriva

Čak 876 osoba i 226 plovila spašena su tijekom prošle godine na Jadranu dok je živote izgubilo 20 osoba, izvijestilo je Ministarstvo pomorstva.

U usporedbi s prošlom godinom brojke su se smanjile. Tijekom 2011. godine spašeno je 68 osoba manje nego u 2010. godini, 4 osobe manje smrtno su stradale, dok su kao i godinu ranije, 3 osobe nestale. 

Nažalost, broj sudara plovila se povećao pa je tako za razliku od 2010. kada su na Jadranu dogodilo 9 sudara, prošle godine bilo njih 15, a 52 osobe su ozlijeđene. 

Kao i prethodnih godina, najveći broj intervencija izazvali su kvarovi motora na plovilima, kormilima te nestanak goriva. Zbog potonuća je pokrenuto 15, a zbog požara na plovilima 9 akcija spašavanja. Pomoć roniocima pružena je 18 puta, a 15 akcija poduzeto je zbog nezgoda daskaša.

Nažalost, statistika stradavanja na moru pokazuje da se osim zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, i dalje najveći broj nezgoda događa zbog nedovoljnog nautičkog iskustva, slabe opremljenosti brodica i nepropisnog ponašanja članova posade.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?