Stručnjaci upozorili

U Jadran dolazi 'đavolja riba'? Od nje bježi i morski pas

djavolja riba
01.07.2016.
u 10:45

Stručnjaci kažu da je njezino pojavljivanje u Mediteranu svakako razlog za brigu, a njezini ubodi mogu biti smrtonosni i vrlo bolni

Otrovna tropska ljepotica, takozvana 'đavolja riba', posljednje vrijeme širi se Mediteranom. Stručnjaci su upozorili da je zapažena u vodama Turske i Cipra u istočnom dijelu Sredozemnog mora. Inače je poznata pod imenom 'lav', a dolazi iz Južnog Pacifika i Indijskog oceana.

Stručnjaci kažu da je njezino pojavljivanje u Mediteranu svakako razlog za brigu. Njezini ubodi mogu biti smrtonosni i vrlo bolni sa simptomima poput povraćanja i problema s disanjem. 

Stručnjaci također strahuju da bi za njom mogle doći i druge tropske ribe za koje nemaju predodžbu kako će utjecati na ostatak morske populacije, no vjeruju da bi širenje 'đavolice' imalo negativan utjecaj na ekosustav, piše 24sata.hr.

Ovoj opasnoj ribi ne prilaze čak ni morski psi pa lako uništava druge vrste. Prije devete godina 'đavolja riba' zapažena je u vodama Kube, a u roku dvije godine se proširila  i oko Kariba. Tamošnje otočne zemlje su zbog njezino širenja sazvale i krizni summit. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?