MOSTAR

U istrazi najmanje sumnjali da su teroristi stavili autobombu

mostar
VL FOTO
20.09.2011.
u 10:09

Otkrivamo - dokument Službe sigurnosti o istrazi o eksploziji u Mostaru iz 1997. godine

Domaće i strane službe bile su na samome početku istrage oko postavljanja autobombe u Mostaru, koja je odjeknula gradom prije 14 godina, na posve krivome tragu, a puno “glasniji” bošnjački političari i mediji uspjeli su prvi udar prebaciti na Hrvate i što je podsjećalo na ratna objašnjenja kako su Bošnjaci sami sebi ispalili projektil na tržnicu Markale. U izvještaju Hrvatske sigurnosne službe, koji prvi put objavljujemo, a koji je načinjen samo tjedan dana nakon eksplozije, pokazuje se kako je vladala prava zbrka oko prvih tragova te pokušaj da se uključenost stručnjaka za terorizam iz Hrvatske predstavi međudržavnim problemom ili pak razlogom da Hrvati prikrivaju prave počinitelje.

Prikrivanje tragova

Tako su i pripadnici mirovnih snaga pod presingom prvih izjava navodili tri moguća razloga za podmetanje bombe koje je uslijedilo nedugo nakon ujedinjenja policije u Mostaru te održanih općinskih izbora na kojima je pobijedio HDZ. 
Tako SFOR, prema navodima obavještajaca, sumnja na “politički razlog značio bi napad na zajedničke novouspostavljene policijske snage koje su stacionirane u PU Mostar”, “kriminalistički razlog postoji mogućnost da je ‘mafija’ u želji da pokaže policiji, a nakon zadnjeg uhićenja da je jača”, te posljednji treći “teroristički razlog izazivanje što više civilnih žrtava i što veću materijalnu štetu”. 
“Međutim, ovaj je razlog najmanje razmatran jer obično teroristi vrlo brzo preuzimaju odgovornost za počinjeno”, prenesene su sumnje Višenacionalne divizije Jugoistok Stabilizacijskih snaga koji su se na kraju pokazale pogrešnima.

Tajni poziv

Službe otkrivaju i da je kao najznačajniji trag zabilježen telefonski razgovor s broja 099 (mobilni uređaj nekadašnjeg Hrvatskog telekoma koji su koristili Hrvati u BiH). 
Među raspoloživim saznanjima o postavljanju i aktiviranju autobombe je i telefonski razgovor, pri čemu je korišten mobilni telefon 099, a razgovor je vođen dosta otvoreno u i njemu jedan od sugovornika decidno tvrdi “da zna identitet počinitelja terorističkog akta”. Služba je zabilježila, što je očito bio mamac za odvlačenje pozornosti, da su utvrđene osobe koje su komunicirale. Važnim se smatrao i dio informacije da je policija privela izvjesnog Tihomira Marića, no sve se na kraju pokazalo posve drukčijim i s jasnim motivima.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar bucalo
bucalo
23:23 28.09.2011.

ajmo mi aktivirat jednu takovu pa da vidimo za koliko ce nas otkrit???????

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?