ČORDAŠ:

U Hrvatskom saboru iz 11. izborne jedinice mora biti bar 10 zastupnika

Davor Čordaš
01.09.2016.
u 07:20

Za Hrvate iz BiH i Hrvate u dijasori, državljane Hrvatske, ponižavajuće je da su predstavljeni samo s tri saborska zastupnika. S obzirom da i nacionalne manjine imaju 8 zastupnika, smatram da se iz 11. izborne jedinice mora birati najmanje  10 , izjavio je za Hrvatski Medijski Servis kandidat HDZ-a za Hrvatski sabor Davor Čordaš.

Čordaš je inače dopredsjednik HDZ BiH i aktualni ministar u Vladi RS za raseljene i izbjegle osobe zahvaljujući čijem angažmanu na toj ministarskoj poziciji su obnavlja veliki broj domova hrvatskih povratnika u RS i osigurava njihov opstanak u tom entitetu.

Iako je Republike Hrvatska i po svom ustavu dužna skribiti za Hrvate izvan Hrvatske, Čordaš kaže da “ukoliko niste prisutni u hrvatskim institucijama, a prije svega u Hrvatskom saboru brzo vas zaborave”.

– Stoga se zalažem, a to ću i dalje činiti da se ne samo poveća broj zastupnika iz 11. izborne jedinice u Hrvatskom saboru, da budemo brojniji, a time i politički snažniji, već i da se omogući da hrvatski državljani izvan Hrvatske glasuju poštom, jer su na ovaj način diskriminirani. Budući su, naime, biračka mjesta u BiH nalaze samo u četiri grada, gdje su smještena diplomatsko-konzularna predstavništva RH, ljudi da bi ostvarili svoje biračko pravo moraju putovati i po nekoliko sati. Zbog toga većina birača i ne izlazi na izobore, kaže Čordaš. Dodaje kako se glas Hrvata iz BiH, hrvatskih državljana u buduće mora glasno čuti, a i, kaže, čut će se u Hrvatskom sabora.

Iističe kako očekuje nastavak pomoći Vlade RH Hrvatima u BiH, iako smatra kako to ne treba nazivati pomaganjem.

- Pa mi smo ovdje najveći potrošači hrvatskih proizvoda. To znači da smo na jedan način neizravno i porezni obveznici u Hrvatskoj. Znači mi znatno više sredstava upućujemo Hrvatskoj nego što nama dolazi kao pomoć. I to moramo vrlo jasno reći, da ne ispadne da je nama Hrvatska dužna neke mrvice davat pomagat, kaže sugovornik HMS-a.

Ističe kako je vrlo važno i za Hrvatsku, da Hrvati opstanu u BiH.

- Tamo gdje Hrvati u BiH ostanu zasigurno da to na nekakav način jamči i opstojnost Hrvata u RH, jer znamo da na prostorima gdje su Hrvati živjeli i uz granicu i srednjoj Bosni je uvijek netko od naše djece odlazio u Hrvatsku, naravno ako imate 4-5-6 djece da ima mjesta i za Crkvu i da ima mjesta i za Hrvatsku. Ako nas nema ostaje i naš prostor prazan a što je još žalosnije i prostor Republike Hrvatske, kaže Čordaš.

Smatra i kako bez pomoći Hrvatske Hrvati teško mogu ostvariti ravnopravnost u BiH.

– Pa, da nije bilo pomoći Hrvatske; i Sabora i svih institucija i vlade i predsjednice vjerojatno ne bi sada ni potpisali ni ove pristupne dokumente za EU. Ono što je temelj opstojnosti Hrvata su sigurno europske integracije i vjerojatno ulazak u NATO, to ide jedno s drugim, tako da bez pomoći RH mi bi ovdje ostali zaboravljeni i sami, samtra Čordaš.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije