Enis Čolaković

U HNŽ-u nema oboljelih od svinjske gripe

gripa
18.02.2016.
u 14:25

U BiH je do sada od tzv. svinjske gripe oboljelo dvadesetak osoba, ali nije bilo dojava o epidemiološkom širenju virusa AH1N1

Direktor Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a dr. Enis Čolaković izjavio je kako u Hercegovačko-neretvanskoj županiji nema zabilježenih slučajeva oboljelih od tzv. svinjske gripe, niti se može govoriti o bilo kakvoj epidemiji gripe.

- Zabilježena su samo stanja slična gripi, te oboljenja od akutnih respiratornih infekcija, objašnjava dr. Čolaković, javlja Fena.  On je najavio kako će ovih dana iz Federalnog ministarstva zdravstva Zavod za javno zdravstvo biti preventivno opskrbljen lijekom „tamiflu 75 mg“ za liječenje od svinjske gripe kako bi se moglo djelovati u slučaju da dođe do bilo kakve epidemije.

Sredstva će, kaže on, po dobitku biti podijeljena Infektivnoj bolnici u Mostaru, Infektivnom odjelu Županijske bolnice i bolnici u Konjicu.  

U BiH je do sada od takozvane svinjske gripe oboljelo dvadesetak osoba, ali nije bilo dojava o epidemiološkom širenju virusa AH1N1. Inače, H1N1, virus poznat kao svinjska gripa, je bolest koja napada respiratorne organe i praćena je visokom temperaturom.

Po Čolakovićevim riječima, u prvih petnaest dana u veljači u HNŽ-u je prijavljeno 170 pacijenata s akutnim respiratornim infekcijama.

- Od toga najveći broj oboljelih su djeca od 5 do 14 godina i te odrasli od 30 do 64 godina starosti, a najveći broj je prijavljen u općini Konjic, dodaje direktor Zavoda.

Što se tiče ukupnoga broja od bolesti sličnoj gripi, tu je također najviše oboljelih s područja općine Konjic i to njih 58, od čega je 25-ero starosne dobi od 30 do 64 godine.

- Po podacima Infektivne klinike u Mostaru, i tamo je stanje zadovoljavajuće budući je bilo desetak hospitaliziranih osoba koje su imale respiratorne infekcije i to sa srednje teškom kliničkom slikom, kazao je dr. Čolaković.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?