Libreville

U Gabonu napad na stožer poraženog kandidata: 2 mrtva, mnogo ranjenih

policija gabon
01.09.2016.
u 09:42

"Po sigurnom izvoru dvije su osobe mrtve, a nekoliko ih je ranjeno", rekao je Ping spominjući prvu bilancu napada, poznatu nekoliko sati nakon nasilja

Dvije su osobe ubijene, a mnogo je ranjenih u četvrtak u napadu gabonskih snaga sigurnosti na glavni stožer oporbenog čelnika Jeana Pinga u Librevilleu, izjavio je taj predsjednički kandidat.

"Po sigurnom izvoru dvije su osobe mrtve, a nekoliko ih je ranjeno", rekao je Ping spominjući prvu bilancu napada, poznatu nekoliko sati nakon nasilja koje je potreslo glavni grad poslije proglašenja rezultata prema kojima je pobjednik dosadašnji predsjednik Ali Bongo Ondimba.

Prema rezultatima Bongo je osvojio novi sedmogodišnji mandat, a vlast je preuzeo 2009., nakon smrti svog oca koji je 42 godine vladao tom zemljom od 1,8 milijuna ljudi.

Ping koji je oko sebe skupio vodeće ljude gabonske oporbe za predsjedničke izbore održane u subotu, optužio je snage sigurnosti da priječe hitnoj službi zbrinjavanje ranjenih u napadu koji se još uvijek odvijao u rano jutro.

Republikanska garda zauzela je zgradu u kojoj se nalazi glavni stožer Pingove kampanje u potrazi za "kriminalcima" odgovornima za popodnevni požar u sjedištu Narodne skupštine u Librevilleu.

"Naoružane osobe koje su zapalile sjedište Narodne skupštine okupile su se u glavnom stožeru Jeana Pinga istodobno kad i stotine pljačkaša i razbijača", izjavio je glasnogovornik Alain-Claude Bilie-By-Nze.

Ping je demantirao te optužbe ustvrdivši da nema "nikakvog oružja u glavnom stožeru" te je zatražio međunarodnu pomoć.

Nekoliko sati ranije izborno povjerenstvo objavilo je da je Bongo ponovno izabran s 49,80 posto glasova ispred 73-godišnjeg Jeana Pinga (48,23 posto), nekadašnjeg visokog dužnosnika režima pokojnog Omara Bonga, Alijeva oca.

Washington je u srijedu izrazio veliku zabrinutost zbog nemira u Gabonu i pozvao na objavljivanje rezultata svakog pojedinog birališta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije