Još uvijek se traži rješenje

U FBiH na izvršenje mjere obveznog psihijatrijskog liječenja čeka 40 osoba

27.12.2016.
u 09:00

Na području BiH na izvršenje mjere obveznog psihijatrijskog liječenja čeka 40 osoba, a na izvršenje mjera liječenja od ovisnosti 36 njih, dok u KPZ-u Zenica na Odjelu obveznog psihijatrijskog liječenja i čuvanja – forenzika boravi 16 pacijenata, piše Večernji list BiH.

Privremeno rješenje

Problem smještaja forenzičkih pacijenata u BiH vuče se već godinama. U BiH se trenutačno nalazi 170 forenzičkih pacijenata i nijedan nije adekvatno zbrinut, već su smješteni po psihijatrijskim klinikama i zatvorima. Najviše takvih pacijenata je u kazneno-popravnim domovima u Zenici i Foči te u Psihijatrijskoj klinici Sokolac. Federalna Vlada je usvojila informaciju o aktivnostima Međuresorne radne skupine za prijedlog rješavanja smještaja osoba koje su kazneno djelo počinile u stanju neuračunljivosti, a izrečena im je mjera prisilnog smještaja u zdravstvenu ustanovu. Radna skupina je iznašla privremeno rješenje za smještaj sedam forenzičkih pacijenata iz KPZ-a Tuzla i to u Psihijatrijsku bolnicu SŽ-a, do početka rada Zavoda za forenzičku psihijatriju Sokolac. Glavno tajništvo Vlade FBiH zaduženo je, u njezino ime, zatražiti od Vlade TŽ-a da, u koordinaciji s Federalnim ministarstvom pravosuđa, premjesti ovih sedam pacijenata iz KPZ-a Tuzla u Psihijatrijsku bolnicu SŽ-a. Također, treba osigurati financijska sredstva za smještaj pacijenata u zdravstvenu ustanovu, sukladno Zakonu o zaštiti osoba s duševnim smetnjama, prema kojem troškovi provedbe mjere sigurnosti obveznog psihijatrijskog liječenja padaju na teret proračuna županija prema mjestu prebivališta smještene osobe, a ako je prebivalište nepoznato, prema mjestu posljednjeg boravišta. U slučaju da ovo ne bude učinjeno, treba iznaći smještajne kapacitete u odgovarajućoj zdravstvenoj ustanovi na području TŽ-a.

Radna skupina

Međuresorna radna skupina zadužena je nastaviti tražiti trajno rješenje smještaja za provođenje mjere sigurnosti obveznog psihijatrijskog liječenja osoba s duševnim smetnjama iz FBiH.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?