dobivaju otkaze

U FBiH je problem zakonom od otkaza zaštititi roditelje djece oboljele od raka

01.12.2016.
u 09:00

Roditelji djece oboljele od malignih oboljenja bore se za živote svoje djece i mnogo im znači u tome svemu biti jedni uz druge. Uz sve nedaće koje im je priredio život, roditelji ove djece još čekaju zakonsko rješavanje problema dugotrajnog bolovanja zbog kojeg dobivaju i otkaze, piše Večernji list BiH.

Zahtjev na čekanju 

Udruga “Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH” u veljači je parlamentarcima iznijela zahtjev da se u Zakon o radu kao posebna kategorija uvede bolovanje majki, očeva, pratitelja djeteta dok traje aktivno liječenje mališana u bolnici, odnosno šest mjeseci, kako bi bili uz svoje dijete, što je i njemu najpotrebnije. Međutim, ni devet mjeseci nakon inicijative pomaka nema iako nije u pitanju veliki broj osoba koje bi zakon obuhvatio, a samim tim nije riječ ni o velikom iznosu novca. Ranije je u Parlamentu ocijenjeno kako ovo pitanje može biti riješeno za dva-tri mjeseca te, iako su na njega bile pozitivne reakcije, rješavanje ovog pitanja ostavljeno je po strani zbog, kako su govorili i neki od parlamentaraca, problema unutar vladajuće koalicije i neodržavanja sjednica. Dok se vladajući dogovore oko svojih bitnih pitanja, ono važnije - oporavak djece i egzistencija njihovih obitelji njima je manje bitno. S obzirom na to da roditelje teško bolesne djece zakon ne štiti, prepušteni su dobroj volji poslodavaca - hoće li im dopustiti da u najtežim životnim trenucima budu uz svoju djecu ili će im uručenjem otkaza situaciju učiniti još težom.

“Godišnje je riječ o pet-šest roditelja koji bi bili uz dijete. U pitanju su obitelji gdje su oba roditelja zaposlena pa moraju uzeti bolovanje. Tako da to ne bi bila velika svota. Mi ne odustajemo. Imali smo nekoliko sastanaka s Klubom parlamentarki. Vidjet ćemo hoće li išta uspjeti završiti. Imat ćemo brzo neku povratnu informaciju. Očekujemo i sastanak u Ministarstvu rada i socijalne politike Federacije BiH”, kazala je za Večernjak Jasna Vatreš, tajnica Udruge “Srce za djecu koja boluju od raka”. U FBiH godišnje od raka oboli 50 do 60 mališana, a postotak izlječenja je 75 do 80 posto.

Liječenje u Sarajevu

Hematoonkološki odjel Pedijatrijske klinike u Sarajevu jedini je centar u FBiH gdje se djeca liječe od malignih oboljenja, a tretiraju se kemoterapijama i radioterapijama, što je roditeljima koji rade, a nisu iz Sarajeva dodatni problem jer ne mogu nakon radnog vremena biti uz svoje dijete, što bi im tražene izmjene zakona omogućile. U slučaju potrebe transplantacije koštane srži, situacija se dodatno komplicira jer se mora raditi izvan BiH. Naime, djeca se šalju preko Federalnog fonda solidarnosti u Tursku i Zagreb (Hrvatska), a preko Udruge “Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH”, Crvenog križa FBiH i udruga iz Italije djeca se šalju u Bolognu.

Ostaje za nadati se kako će u vlastodršcima proraditi humanost i solidarnost s oboljelom djecom te da će roditelje bolesne djece uvrstiti u zakon i na taj način pružiti ruku potpore djeci i njihovim roditeljima. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?