Racionalizacijom administracije Vlada FBiH planira ostvariti značajne uštede

U FBiH će se spajati institucije, neke se i same financirati

vlada
Foto: VL FOTO
02.07.2015.
u 10:19

Sigurno je da će racionalizacija izazvati ogromne političke pa i socijalne turbulencije jer može doći i do pojave viška radnika

Racionalizacija i smanjenje administracije u FBiH jedna je od glavnih mjera koje bi trebale dovesti do toliko potrebnih ušteda u entitetskom proračunu. Vlada je primila k znanju informaciju o mogućem modelu reorganizacije federalne uprave i usvojila konkretne zaključke kojima zapravo započinje racionalizacija.

Zaduženo ministarstvo

Federalno ministarstvo pravosuđa zaduženo je da u suradnji s drugim resornim ministarstvima, službama i institucijama razmotri mogućnosti i Vladi predloži izmjene zakona kojima će se osigurati pretpostavke za reorganizaciju uprave na načelima da se broj i vrsta organa uprave i upravnih organizacija osniva isključivo prema opsegu i vrsti upravnih i stručnih poslova za koje su po zakonu nadležni te da se isti i slični upravni i stručni poslovi obavljaju u okviru jednog organa uprave, odnosno jedne upravne organizacije. Pri ovom spajanju institucija ili barem objedinjavanja nekih njihovih poslova i funkcija posebno će se obratiti pozornost na oblasti u kojima se funkcije mogu osigurati osnivanjem instituta, s mogućnošću da obavljanjem poslova ostvaruju vlastite prihode. Tako bi se, primjerice, Agencija za državnu službu i Zavod za javnu upravu spojili u Institut za javnu upravu dok bi Intitut za poljoprivredu mogao objediniti poslove iz nadležnosti Zavoda za zaštitu bilja, Federalnog zavoda za agropedologiju, Federalnog zavoda za poljoprivredu Sarajevo i Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar.

Plan racionalizacije

Poslove Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na prostoru FBiH moguće je organizirati u okviru Federalne uprave civilne zaštite, a poslove Uprave za šumarstvo u okviru odjela za šumarstvo Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Poslove Direkcije za pasivnu podbilancu poduzeća i banaka i Agencije za reviziju privatizacije moguće je organizirati u okviru Agencije za privatizaciju u FBiH. Sigurno je da će planirana racionalizacija izazvati ogromne političke pa i socijalne turbulencije jer može doći i do pojave viška radnika. Učinci su neupitni jer se i bez otpuštanja ostvaruju uštede pri korištenju prostora, energenata, vozila i tekućih troškova. Koliko je preglomazna administracija FBiH svjedoče i podaci o broju institucija koje su uspostavljene na ovoj razini vlasti. Uz 16 ministarstava i 3 samostalne uprave FBiH ima i 9 upravnih organizacija, 4 uprave u sastavu ministarstava, 5 upravnih organizacija u sastavu ministarstava, sedam stručnih službi Vlade FBiH i 34 organa i institucije osnovane posebnim zakonima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije