NASTAVAK Sjednica održana nakon što su se vratili izaslanici iz redova SNSD-a

U Domu naroda BiH potpora izmjenama Izbornog zakona

dom
31.03.2015.
u 09:14

Nakon što je posljednja sjednica Doma naroda Parlamenta BiH jednostavno odgođena zbog bojkota izaslanika iz redova SNSD-a, zbog čega nije bilo kvoruma u srpskome klubu, jučer je održana sjednica, a najvažnija je točka bio zahtjev za izmjenama Izbornog zakona koju je zatražio predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva BiH Stjepan Mikić obraćajući se jučer na sjednici ovoga doma. Mikić je predstavio Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH izvješće SIP-a o općim izborima iz listopada prošle godine ističući da je to prvo izvješće SIP-a o nekim provedenim izborima.

Popunjavanje Srba

Namjera dostavljanja ovog izvješća, prema Mikićevim riječima, bila je da se Parlament BiH potakne na korake u cilju stjecanja uvjeta za popunjavanje Kluba srpskih izaslanika u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH. Podsjećajući da je u Domu naroda federalnog Parlamenta popunjeno 13 od 17 mjesta namijenjenih srpskom narodu, Mikić je pozvao Parlamentarnu skupštinu na donošenje hitnih zakonskih izmjena da bi ovaj problem bio riješen i Klub Srba popunjen. On je dodao da je cilj izvješća o općim izborima i da se Parlament BiH potakne na formiranje međuresorne radne skupine za pripremu prijedloga izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH. Ističući da Izborni zakon ne bi trebalo mijenjati u izbornoj godini, Mikić je zaključio da ima vremena da se tijekom ove godine napravi novi prijedlog Izbornog zakona. “Važeći Izborni zakon BiH treba temeljno pretresti, možda načiniti i novi, u kojem bi bilo zadržano sve pozitivno iz sadašnjeg”, rekao je Mikić. On je podsjetio da je prošla međuresorna radna skupina za Izborni zakon usuglasila 28 amandmana, ali da nijedan nije otišao u parlamentarnu proceduru jer nije postignuta suglasnost o amandmanu u vezi s gradom Mostarom. U raspravi o izvješću SIP-a izaslanici u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH izrazili su suglasnost o potrebi zakonskih izmjena. Hrvatski izaslanik Martin Raguž istaknuo je da je BiH svjetski rekorder po broju nevažećih listića za Predsjedništvo, iako je riječ o najjednostavnijem od svih glasačkih listića.

Rokovi, cenzus ...

Kada je riječ o biračkim odborima i velikom broju kritika na njihov rad, Raguž je naveo da su birački odbori odraz političke volje. Zalažući se za sveobuhvatne izmjene Izbornog zakona BiH, Raguž je istaknuo da su izbori temelj demokracije i pravnog sustava jedne zemlje. Srpski izaslanik u Domu naroda Dragutin Rodić ocijenio je da su u Izbornom zakonu BiH potrebne izmjene oko Doma naroda Parlamenta Federacije BiH te da iskustvo pokazuje potrebu za zakonskom intervencijom i kada su u pitanju birački odbori, rok objavljivanja izbornih zakona, izborni cenzus, izborne liste te neka druga pitanja. Dom naroda prihvatio je izvješće o provedbi izbora.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije