Žuti meteoalarm jučer bio upaljen za veći dio Balkana, od danas se ponovno vraća ljeto

U BiH vjetar rušio stabla, a u Sloveniji pao novi snijeg

stabla
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
01.07.2014.
u 09:29

Kako sada stvari stoje predstoje nam sunčani ljetni dani

Nevrijeme praćeno jakim vjetrom, grmljavinom i kišom pogodilo je jučer veći dio BiH. U nekim krajevima snažan vjetar rušio je stabla, na području sjeverozapadne Hrvatske palo i po 50 litara kiše po četvornom metru, dok je u Sloveniji pao snijeg. Zbog potencijalno opasnih vremenskih prilika za područje BiH, te dijelove Hrvatske, tijekom cijelog jučerašnjeg dana bio je uključen žuti, a za Srbiju i dio Mađarske narančasti meteoalarmi. “Uslijedio je prodor hladne fronte sa sjeverozapada Balkana, pa je već u jutarnjim satima u Banjoj Luci puhao vrlo jak vjetar i pljusak”, potvrdila je Milica Đorđević, dežurna meteorologinja u Republičkom hidrometeorološkom zavodu u Banjoj Luci. Lokalni mediji javili su kako je nevrijeme praćeno jakim vjetrom i grmljavinom napravilo velike probleme u Banjoj Luci, pri čemu su negdje i srušena stabla te je na pojedinim objektima pričinjena materijalna šteta. “Od danas očekujemo proljepšanje vremena, ali neće biti pretjerano toplo“, najavljuje Đorđević uz dodatak kako će u nastavku tjedna biti sunčano i toplije. Poručila je građanima i da prate obavijesti meteoalarma, jer je “vrlo jednostavan i konkretan”, a izdaje se za dva dana te građanima i javnosti u određenim regijama daje konkretne upute kakvo vrijeme mogu očekivati. Kada je u pitanju prognoza za srpanj, klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH Dženan Zulum kaže da je za ovaj mjesec očekivana srednja mjesečna temperatura trebala biti iznad višegodišnjeg prosjeka, a najtoplije razdoblje i najveće odstupanje temperatura od prosjeka očekuje se u trećoj dekadi mjeseca. Prosječna temperatura u Sarajevu trebala bi biti 18,9 Celzijevih stupnjeva, za područje Mostara 24,7, Bihać 20,1, Tuzla 19,3 i Banja Luka 20,5 Celzijevih stupnjeva. Očekivane količine padalina u srpnju trebale bi biti ispod ili nešto ispod višegodišnjeg prosjeka. Na početku druge dekade srpnja očekuju se nešto češći pljuskovi praćeni grmljavinom, a one će biti intenzivnije u središnjem i sjevernim krajevima BiH. Nevrijeme je pogodilo i Hrvatsku, a iz Državnog hidrometerološkog zavoda u Zagrebu su potvrdili da su najviše pogođeni bili sjeverni Jadran, sjeverozapadna Hrvatska te Dalmacija.

“Jaka grmljavina i puno kiše na nekim su mjestima donijeli i više od 50 milimetara padalina po četvornom metru u svega nekoliko sati”, rekao je Tomislav Kozarić, dežurni prognostičar u DHMZ-u. Snažno nevrijeme s kišom pogodilo je i Sloveniju, jak vjetar je čupao krovove i rušio drveće, a štetu su napravili i gromovi. Tijekom noći s nedjelje na ponedjeljak u Kredarici, mjestu koje se nalazi nedaleko od Triglava, na nadmorskoj visini od 2514 metara, palo je 10 centimetara novog snijega.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?