Smanjiti stigmu i diskriminaciju

U BiH s HIV-om živi najmanje 266 osoba

01.12.2015.
u 07:00

Kod 126 osoba u BiH se razvio AIDS ili SIDA - bolest koja je zarazna i još uvijek neizlječiva. U BiH se o ovoj bolesti ne govori često

Prvi slučaj zaraze HIV-om u BiH registriran je davne 1986. godine. Danas s ovom infekcijom u BiH živi najmanje 266 osoba, a kod 126 razvio se AIDS ili SIDA – bolest koja je zarazna i još uvijek neizlječiva. U BiH se o ovoj bolesti ne govori često, a osobe koje žive s HIV/AIDS-om susreću se s raznim vrstama stigme i diskriminacije koje se događaju u rasponu od podrugljivih pogleda do izravnog neprijateljstva prema njima, ignoriranja ili čak odbacivanja od najbližih. Zato je educiranje o infekciji jako važno, tvrde iz Zavoda za javno zdravstvo Sarajevske županije.

"Cilj ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv AIDS-a, 1. prosinca, dosezanje je do što većeg broja građana dostavljajući im informativne i edukativne materijale, skretanje pozornosti na značaj preventivnih aktivnosti, promocije Centara za dobrovoljno i povjerljivo savjetovanje i testiranje, a sve s ciljem prevencije širenja HIV-a i ranog otkrivanja HIV statusa" – izjavio je Haris Karabegović, projektni koordinator Udruženja "Partnerstvo za zdravlje".

Prema posljednjim podacima, BiH spada u skupinu zemalja s niskom prevalencijom HIV-a, manjom od 1 posto u općoj populaciji i manjom od 5 posto u populaciji s rizikom. Iz Instituta za razvoj mladih KULT napominju da je iznimno važno o HIV-u/AIDS-u razgovarati s mladim ljudima. "U sve aktivnosti koje ćemo poduzeti 1. prosinca bit će uključeni mladi ljudi. Naši aktivisti dijelit će letke s kojih će građani Sarajeva moći pročitati o rizicima i prevenciji. Organizirat ćemo radionice te okrugle stolove za učenike osnovnih i srednjih škola" – ističe Abela Purivatra iz Instituta za razvoj mladih KULT.

U cijelom svijetu se 1. prosinca obilježava kao Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a, a obilježavanje je počelo 1988. godine na inicijativu Svjetske zdravstvene organizacije. Cilj Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a je podizanje svijesti o potrebi kontinuiranog dostavljanja lijekova za terapiju HIV pozitivnim osobama, na važnost testiranja, kao i na smanjenje stigme i diskriminacije nad ljudima koji boluju od ove bolesti ili su zaraženi virusom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije