U prošloj godini

U BiH obavljeno 310 antidoping kontrola, četiri testa pozitivna

antidoping
01.04.2016.
u 16:49

Agencija za antidoping Bosne i Hercegovine u 2015. obavila je 310 antidoping kontrola, od čega su zabilježena četiri pozitivna doping testa, što predstavlja svjetski prosjek od 1,5 posto doping pozitivnih testova u odnosu na broj uzetih uzoraka.

Od 310 obavljenih antidoping kontrola, 185 je bilo na natjecanju i 125 van natjecanja.

Prošle godine Agencija za antidoping BiH zabilježila je najveći broj izvršenih antidoping kontrola, ranije se taj broj kretao oko 250-270, dok je 2015. godine broj kontrola prvi put prešao 300.

Pomoćnik direktora Agencije za antidoping BiH Amir Avdagić najavio je na današnjoj pres-konferenciji antidoping radionicu za medije, koja bi trebala biti održana u travnju u Sarajevu, te napomenuo da su ove vrste radionica ranije održane u Mostaru i Banjoj Luci pokazale vrlo korisnim, a i odziv novinara bio je veliki, javlja Fena. 

- Naša djelatnost je pred mnogim izazovima, tako da medije smatramo našim važnim partnerom, istaknuo je Avdagić.

Kako je rekao direktor Agencije za antidoping BiH Slavko Matić, naglasak ove agencije u pogledu aktivnosti, kao i ranijih godina, bio je na edukaciji, prevenciji i vršenju antidoping kontrola.

Naglasio je da su na prvi segment ponosni, jer se Agencija, po statistikama Vijeća Europe koja provodi monitoring u oblasti borbe protiv dopinga u sportu, nalazi na vrhu po broju educiranih osoba u odnosu na ukupan broj sportaša i broj stanovnika BiH.

Dodao je da se taj broj ranije kretao između 1.500 - 2.000, a u 2015. iznosio je 2.700 osoba.

Također je istaknuo da je Svjetska antidopnig agencija prepoznala njihov rad te im povjerila da u 2015. budu domaćin međunarodnog sastanka Svjetske antidoping agencije u Sarajevu, što je bio prvi takav sastanak održan, ne samo u BiH već i u susjednim zemljama.

Ono na što je Agencija za antidoping BiH posebno ponosna jeste to što su od Svjetske antidoping agencije i međunarodnih sportskih saveza dobili mogućnost da vrše antidoping kontrole na međunarodnim natjecanjima organiziranim u BiH.

Tako je u prošloj godini na Svjetskom prvenstvu za kadete u džudu Agencija izvršila 36 kontrola, zatim šest kontrola na Europskom prvenstvu u kajaku i kanuu te dvije kontrole na Svjetskom prvenstvu u mušičarenju.

Za ovu godinu Agencija za antidoping BiH najavila je i donošenje posebnog Zakona o prevenciji i borbi protiv dopinga u sportu, izrazivši nadu da bi mogao biti usvojen tijekom 2016. godine.

Naglašeno je da je ovaj zakon koji Agencija priprema međunarodna obveza BiH, odnosno aktivnost koju provode sve ostale zemlje što su preuzele međunarodne obveze.

Formiranje Agencije za antidopnig BiH, napomenuo je Avdagić, bila je obveza BiH da bi bh. sportaši imali pravo sudjelovanja na međunarodnim natjecanjima van BiH, ali i da bi naša zemlja mogla organizirati takva natjecanja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?