SUD BIH

Tužiteljstvo traži strožu kaznu Bojadžiću zbog zločina nad pripadnicima HVO-a

Nihad Bojadžić
23.01.2017.
u 21:57

Tužiteljstvo BiH je zatražilo od Žalbenog vijeća Suda BiH da izrekne strožu kaznu Nihadu Bojadžiću osuđenom na godinu dana zbog zločina nad ratnim zarobljenicima u Jablanici, kao i ukidanje oslobađajućeg dijela presude.

Obrana je zatražila da bude oslobođen osuđujućeg dijela, a da se oslobađajući dio presude potvrdi, javlja BIRN BiH. 

Sud BiH je u travnju prošle godine proglasio Bojadžića krivim da je, kao zamjenik zapovjednika odreda “Zulfikar” Armije BiH (ABiH), sredinom srpnja 1993. naredio vojniku po nadimku Deba da pretuče zarobljene pripadnike Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Karla Marića i Franju Ramljaka, u muzeju “Bitka na Neretvi”.

Bojadžić je proglašen krivim i da je u stožeru odreda “Zulfikar” u Donjoj Jablanici u rujnu 1993. godine pucao oko glave svjedoku Marinku Drežnjaku dok ga je ispitivao o oružju.

Tužiteljstvo je zatražilo ukidanje dijela presude kojom je Bojadžić oslobođen dijela optužbi. Tužitelj Sedin Idrizović je kazao kako je 14 svjedoka Tužiteljstva potvrdilo kako je optuženi bio 28. srpnja 1993. godine u Jablanici i počinio krivične radnje, te kazao kako je S-1 na okolnosti alibija na neuvjerljiv način govorio kako je optuženi bio tog dana u Sarajevu.

- Svjedoci Obrane su imali težak zadatak, a to je da nakon 20 godina kažu da li su vidjeli optuženog 28. srpnja 1993. u Sarajevu - rekao je Idrizović.

Braniteljica Vasvija Vidović istaknula je kako "nikada nije vidjela tako fundamentalno netočno interpretiranje dokaza“, dodavši kako je tužitelj potpuno pogrešno interpretirao iskaz svjedoka S-1.

Govoreći o 14 svjedoka koje je Tužiteljstvo spomenulo, Vidović je istaknula kako nitko do tih svjedoka nije poznavao Bojadžića, te kako uopće nisu suglasno svjedočili, kao i da u ranijim iskazima nisu spomenuli optuženog.

- Ne samo da smo doveli u sumnju navode optužnice, nego smo kao kamen učvrstili alibi optuženog - rekla je Vidović.

Osvrćući se na bitne povrede postupka, Vidović je ukazala na povredu prava na obranu uslijed istovremenog vođenja više postupaka protiv optuženog, činjenice kako nije bio obaviješten o krucijalnim elementima krivičnog djela, prebacivanja tereta dokazivanja na Obranu, te ograničenja u pogledu unakrsnih pitanja.

Prema riječima Vidović, izreka osuđujućeg dijela presude je nerazumljiva.

Obrana je navela kako je Sud pogrešno i nepotpuno utvrdio činjenično stanje, te kako je uvjerena kako će Žalbeno vijeće utvrditi da Bojadžić nije odgovoran za djela za koja je proglašen krivim.

U drugom predmetu pred Sudom BiH Bojadžić je pravosnažno osuđen na 15 godina zatvora zbog ubojstva hrvatskih civila i vojnika u selu Trusina kod Konjica.

Bojadžić nije nazočio izlaganju žalbi zbog lošeg zdravstvenog stanja.

Žalbeno vijeće će odluku u ovom predmetu donijeti naknadno, prenosi Fena. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije