ZELENIKA:

Tužitelj Salihović logor Armije RBiH u Jablanici naziva sabirnim centrom kako se ne bi sudilo za zločine nad Hrvatima

Zelenika
01.03.2016.
u 18:23

Danas se navršava 22 godine od raspuštanja logora Armije R BiH koji se nalazio u Muzeju “Bitka za ranjenike” u Jablanici ratnih 1993. i 1994. Bivši zatočenici u jablaničkom muzeju položili su danas vijenac i upalili svijeće u spomen na ubijene i umrle zatočenike

Muzej u Jablanici bio je mjesto u koje je prisilno dovedeno i zatočeno oko 600 dominantno civila Hrvata iz Jablanice i okolnih mjesta.

Najmlađi logoraš u jablanickom muzeju bila je beba starosti 28 dana. Svjedoci- logoraši kažu kako su u jablaničkom muzeju na najokrutnije načine fizički i psihički mučeni i izgladnjavani. No, još nitko nije odgovarao za počinjene zločine.

Bosiljko Kožulj proveo je u logoru 11 mjeseci. -Tukli su me, maltretirali, odvodili na prisilni rad, prisjeća se kroz suze bivši logoraš, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Za zločine u logoru Armije R BiH još nije izrečena ni jedna pravomoćna presuda. Bivši logoraši ogorčeni su i zbog negiranja postojanja logora i nazivanja Muzeja sabirnim centrom za Hrvate, bez obzira na brojne svjedoke zločina u tom objektu.

muzej logor
“Muzej bitke za ranjenike” u ratu je bio logor za Hrvate

To nije slučajno, tvrdi logoraš Mirko Zelenika:

-Glavni tužitelj Tužiteljstva BiH Goran Salihović je rekao i napisao da je logor u Jablanici bio sabirni centar, kako bi time abolirao od bilo kakve odgovornost logorske dželate, jer u kaznenom zakonu ne postoji nigdje izraz sabirni centar, prema tome za sabirne centre se ne može ni odgovarati, pojašnjava Zelenika.

Kaže , kako to nije bio nikakav sabirni centar već logor u kojem su uvjeti bili slični uvjetima u nacističkim koncentracijskim logorima.

muzej logor 2
Uvjeti za zatočenike bili su kao u nacističkim konclogorima, kaže Zelenika

-No, zahvaljujući toj pravosudnoj mafiji, da upotrijebim izraz predsjednice Suda BiH gospođe Meddžide Kreso, do danas nemamo ni jedne pravomoćne presude. za zločine u logoru Armije R BiH u Jablanici, kaže Zelenika.  Da je pravde u ovoj državi Salihović ne bi bio na mjestu na kojem je sada, dodaje.

On podsjeća da su u tom logoru neki umrli od gladi, a neke je ubila granata na prvim crtama gdje su odvođeni prisilno na kopanje rovova.

Zatočenici u jablaničkom muzeju oslobođeni su posredstvom međunarodnog Crvenog križa na današnji dan prije 22 godine. Do danas Tužiteljstvo BiH nije podiglo niti jednu optužnicu protiv odgovornih osoba za formiranje logora.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?