hag

Tužitelji osporavaju Mladićevu zabrinutost zbog pristrasnosti

pristrasnosti
01.06.2016.
u 14:06

Haški tužitelji su zatražili od Sudskog vijeća da odbaci zahtjev obrane Ratka Mladića u kojem je zatražena potvrda da niko od pravnika koji su radili na presudi Radovanu Karadžiću ne radi ili neće raditi na presudi Mladiću zbog moguće pristrasnosti. 

U odgovoru na zahtjev Mladićevih odvjetnika, tužitelji su naveli kako će haške sudije donijeti presudu te da činjenica da im pomažu pravnici koji su prethodno radili u drugim postupcima nije značajna. 

“Apelacijsko vijeće je prethodno potvrdilo da samo sudije imaju moć da donose odluke, dok pravni suradnici i savjetnici nemaju takvu moć, već samo pružaju podršku sudijama”, stoji u odgovoru tužitelja. 

Haško tužiteljstvo je u podnesku navelo i da je Tribunal do sada više puta odbijao slične zahtjeve obrana drugih optuženika. 

Mladićeva obrana je sredinom prošlog mjeseca zatražila garanciju da niko od pravnika koji su radili na presudi Radovanu Karadžiću ne radi ili neće raditi na presudi Mladiću, ili u suprotnom - poništenje postupka. 

Branitelji su ovaj podnesak podnijeli nakon što su, kako su naveli, saznali da većina pravnika koji su sudjelovali u nacrtu prvostupanjske presude Karadžiću, sada radi pri vijeću koje će donijeti presudu Mladiću. 

“Obrana je zabrinuta da li je Vijeće u mogućnosti da poštuje pretpostavku nevinosti i uticaja na sudsku nepristrasnost, kada su upravo oni pojedinci koji će pisati prvi nacrt presude već sastavali zaključke koji osuđuju optuženog u drugom predmetu”, naveli su branitelji Branko Lukić i Miodrag Stojanović. 

Mladić je optužen za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u šest općina imao razmjere genocida, kao i za teroriranje stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. 

Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske, u ožujku je osuđen na 40 godina zatvora za genocid u Srebrenici, progon u većem broju općina, te teroriranje stanovnika Sarajeva i uzimanje taoca. Oslobođen je krivice po optužbi za genocid u drugim općinama 1992. godine, prenosi Birn. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?