Napeti odnosi

Tursko "žaljenje" nije dovoljno za Putina

putin i erdogan
29.11.2015.
u 10:41

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u subotu da je njegova vlada "zaista tužna" zbog obaranje ruskog ratnog aviona, ističući da on ne želi pojačati tenzije između ove dvije zemlje. Erdogan se u svom obraćanju nije ispričao Moskvi što je od njega izričito zahtjevano.

Ubrzo nakon izjave turskog predsjednika došlo je priopćenje iz Rusije u kojem se navodi da je Vladimir Putin potpisao dekret o uvođenju ekonomskih sankcija protiv Turske kao odgovor za obaranje borbenog aviona Su-24.

Obje države se kategorički ne slažu je li oboreni avion bio u turskom zračnom prostoru, kao i je li bio upozoren prije nego što je pogođen raketom "zrak-zrak". U incidentu je poginuo jedan pilot, dok je drugi spašen. Nakon događaja u utorak, ruski i turski odnosi se nalaze na najgoroj razini posljednjih nekoliko desetljeća. 

Ovo iskušenje, kako piše CNN, pokrenulo je pitanje postojanja mogućnosti okupljanja svjetskih lidera u zajedničkoj koaliciji u borbi protiv ISIL-a, koji je pokrenuo čitav niz terorističkih napada u Europi, Aziji i Africi.

Dan nakon što je Turska ispalili rakete kao "automatsku reakciju na probijanje granice", a, kako tvrde, ne znajući kome avion pripada, Erdogan je u subotu izjavio: "Voljeli bismo da se ovo nije dogodilo, ali, na žalost, jeste".

Turski presjednik je dodao da njegova zemlja "ne želi sukobe i napetosti", ali je istaknuo da ne dozvoljava kršenje "njenog suvereniteta". Na kraju je izrazio nadu da neće doći do "povećanja napetosti u odnosima s Rusijom" koji bi mogli dovesti do drugih "neželjenih incidenata".

Erdogan je pozvao Moskvu na dijalog, rekavši da je konferencija UN-a o klimatskim promjenama u Parizu, na kojoj bi trebao biti i ruski predsjednik, dobro mjesto za takve razgovore. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Putin znao da je Erdogan zatražio da se sastane s njim u Francuskoj, ali nije dao nikakve informacije o tome hoće li taj zahtjev prihvatiti. 

Na drugoj strani, prvi čovjek snažne Rusije optužio je Ankaru da im je "zabila nož u leđa". Također, doveo je u sumnju tursku borbu protiv ISIL-a ustvrdivši da ova teroristička organizacija prodaje svoju naftu Turskoj. Moskva je izričito tražila ispriku od Erdogana, koji je ranije za CNN izjavio da bi se "Moskva trebala ispričati zbog povrede turskog zračnog prostora".

Putin ne da nije ponudio ispriku nego je, upravo suprotno, pokrenuo akcije protiv Ankare. U subotu je potpisao dekret o uvođenju ekonomskih sankcija protiv Turske kao odgovor za obaranje ruskog borbenog aviona Su-24. 

Sankcije podrazumjevaju zabranu angažiranja turskog kadra u nekim ruskim tvrtkama, zabranu uvoza pojedine robe, bez preciziranja koje. Nekim turskim tvrtkama će biti ograničeno poslovanje u Rusiji. Od nekih ruskih turističkih agencija se traži da ne prodaju aranžmane u Turskoj. 

Na službenoj stranici Kremlja stoji da su mjere donijete kako bi "garantirale nacionalnu sigurnost u Ruskoj Federaciji i štitile građana Rusije protiv kriminalnih i drugih nezakonitih radnji".

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?