Neuređena oblast

Turističkim zajednicama se u FBiH još ne uplaćaju članarine

Uz zvuke sirena za uzbunu, bacanje cvijeća u Neretvu i simboličan skok bez aplauza koji je izveo Elmir Sarić, danas je u 10.16 sati obilježena 22. godišnjica od rušenja Starog mosta u Mostaru. (D.Marić - Anadolu Agency)
09.02.2016.
u 08:00

U siječnju 2015. prestao je vrijediti osporeni zakon te je praktično prestala i obveza obračuna i plaćanja članarine turističkim zajednicama, koju su njezini obveznici imali

Već dulje od godinu dana na prostoru FBiH nije obvezan obračun i plaćanje članarine turističkim zajednicama, piše Večernji list BiH. Turističke zajednice u FBiH su praktično ostale bez izvornih prihoda, naveo je zastupnik Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Hajrudin Havić u inicijativi za donošenje zakona o turističkim zajednicama i promicanju turizma u FBiH. Zakon o turističkim zajednicama je Ustavni sud FBiH polovinom 2014. proglasio neustavnim te je naložio Parlamentu FBiH u roku od šest mjeseci od dana objavljivanja presude zakonom urediti oblast koja je reguliran osporenim zakonom, do kada se isti može primjenjivati.

Budući da Parlament FBiH u roku nije uskladio zakon s Ustavom BiH, niti je donio novi, u siječnju 2015. prestao je vrijediti osporeni zakon te je praktično prestala i obveza obračuna i plaćanja članarine turističkim zajednicama, koju su njezini obveznici imali (i temeljem osporenog zakona).

“Predlažem inicijativu za donošenje zakona o turističkim zajednicama u FBiH kojim bi se prevladala ova pravna praznina i na cjelovit način bila uređena oblast organiziranja i djelovanja turističkih zajednica”, navodi se u inicijativi. Ističe se kako bi zakon trebao doprinijeti razvoju turističke djelatnosti, povećanju učinkovitosti sustava, boljoj koordinaciji, svrsishodnijem trošenju sredstava, povećanju zakonitosti rada turističkih zajednica, promociji turističkog proizvoda i povećanju stručnosti zaposlenih u turističkim zajednicama, a u konačnici kvalitetnijem turističkom proizvodu.

“Imajući u vidu značaj turizma u ukupnom razvoju gospodarstva BiH i promocije turizma kao bitnog segmenta u razvoju turističke djelatnosti, Ministarstvo turizma poduzet će sve aktivnosti na izradi zakona o turističkim zajednicama i promicanju turizma u FBiH kako bi ova oblast bila uređena u skladu s Ustavom i pozitivnim propisima”, navodi se u odgovoru ministarstva na inicijativu.

Istaknuli su kako će zakon biti predložen u skladu s ustavnim ovlastima federalne i županijske vlasti, jedinica lokalne samouprave.

“Kako je riječ o složenoj zakonskoj oblasti isti će biti dostavljen na razmatranje u redovitom postupku za donošenje zakonskih akata”, naveli su iz Ministarstva turizma. Nakon razmatranja ove inicijative na sjednici Vlade FBiH, donesena je odluka da se što prije počnu aktivnosti na izradi zakona o turističkim zajednicama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?